Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Glišo Rnjak: Pupovac sabotira povratak Srba u benkovački kraj

06.04.2011. 22:00
Glišo Rnjak: Pupovac sabotira povratak Srba u benkovački kraj


Srpske institucije u Hrvatskoj glavni su krivci katastrofalnih rezultata povratka Srba u Republiku Hrvatsku, rekao je jedan od osnivača novoosnovane srpske udruge Inicijativa za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici (IPS), novinar Vjesnika i Politike Milan Jakšić na konferenciji za novinare u benkovačkim prostorijama Udruge za povratak Srba na područja Ravnih kotara i Bukovice .
– Vrh ledenog brijega je nedavni događaj u Islamu Grčkom. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, potpisao je nalog da se poljoprivrednoj zadruzi ‘Smilčić-Viguric’ u čijem članstvu je devet povratničkih obitelji lažnom optužbom oduzme osnovno sredstvo za rad i životnu egzistenciju, donirani traktor, rekao je jedan od osnivača Inicijative za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici (IPS) Milan Jakšić.
Početkom godine osnovala se Inicijativa za promjene u srpskoj manjinskoj zajednici zbog navodnog “interesnog spajanja” Srpske demokratske samostalne stranke (SDDS) i Srpskog nacionalnog vijeća (SNV), uspostavljanja SDSS-ove kontrole nad srpskim institucijama te katastrofalnih rezultata povratka Srba u Hrvatsku.
– Odluka je tek jedan u nizu sličnih slučajeva koje Milorad Pupovac i vodstvo SNV-a stalno proizvode na ovom području. Takvi postupci negativno utječu na povratak srpskog stanovništva iz izbjeglištva u Ravne kotare i Bukovicu gdje se ionako vraćaju u najmanjem broju. Štoviše, pojedine obitelji zbog ovog evidentnog nasilja koje je nad njima provedeno  najavile svoj ponovni odlazak u izbjeglištvo, tvrdi Jakšić.
– Nastavak je to višegodišnje političke korupcije i političke korupcije u kojoj Milorad Pupovac prodaje tri zastupnička glasa, poručuje Jakšić ističući kako je cilj IPS-a razvoj demokracije unutar srpske manjinske zajednice i poticanje razvoja područja od posebne državne skrbi u interesu svih stanovnika koji žive na tim područjima.
Na konferenciji su nazočili i nekadašnji potpredsjednik SDDS-a, član predsjedništva SKD “Prosvjete” Stevan Banjanin te benkovački vijećnik DPS-a Gligorije Glišo Rnjak, predsjednik Udruge za povratak Srba na područja Ravnih kotara i Bukovice.
Rnjak je govorio o blokadi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Benkovca i o ulozi vodstva SNV-a u toj blokadi VSN-a koje se nije sastalo već 28 mjeseci što je potpuno onemogućilo provedbu ključne točke njegovog programa, stvaranje uvjeta za povratak srpskih izbjeglica na to područje.
– SNV pod predsjedanjem Milorada Pupovca ne samo da na području Ravnih Kotara i Bukovice nije osmislio ni realizirao ni jedan projekt koji bi stimulirao povratak izbjeglih Srba i omogućio normalan život onima koji su se vratili iz izbjeglištva, već uporno blokira projekte povratničkih poljoprivrednih zadruga, rekao je Rnjak navodeći primjere šest poljoprivrednih zadruga kojima je SNS onemogućio nabavku šest traktora i izgradnju 13 plastenika iz pretpristupnih fondova EU u vrijednosti od preko 1,5 milijuna eura.
Naveo je pozitivan primjer privatnog poduzetnika iz Lišana Tinjskih koji podiže plantažu 200.000 stabala, trešanja ali i primjer obnove Pupovčevih rodnih Ceranja Donjih, gdje je obnovljeno 38 kuća a vratila se, kaže, ‘starčad u tek sedam kuća’.
– Pupovac zaustavlja, jednostavno sabotira projekte povratka Srba u Ravne kotare i Bukovicu, poručio je Rnjak iznoseći statistički podatak kako se na ovo područje vratilo, kaže, tek oko 7 posto Srba odnosno oko tisuću Srba od oko 19.000 koliko ih je živjelo prije ratnih sukoba.
– Sve je to rezultat političke pozadine opstrukcije, nerada, nesposobnosti i neodgovornosti SNV-a i njegovog vodstva kad je riječ o povratku Srba na područje Ravnih kotara i Bukovice i stvaranje uvjeta za njihov normalni život na tim područjima, zaključio je Rnjak.
– SNV je logistika SDDS-a čiji se predsjednik Milan Pupovac dodvorava HDZ-u. Isto tako će se zajedno sa Slobodanom Uzelcem dodvoravati i nekoj novoj Vladi RH poput bezrezervne podrške izbornom zakonu zbog tri jednopartijska saborska zastupnika kao i podrške pravima nacionalnih manjina koji su na štetu Srba u Hrvatskoj, potučio je Stevan Banjanin.