Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lijepa naša Štrigova

06.04.2011. 22:00


ODLIČNA SERIJA NA HRT-u
Da televizija nije samo za praćenje gluposti, lifestyle emisija, reality showova, sapunica i politike, dokazuje nam HRT koja je (odabrao – pogodite tko!) odlučila svakim radnim danom emitirati odličnu dokumentarnu seriju “Krstarenje svjetskim ljepotama”. Kao što samo ime govori, serija je to u kojoj u svakoj epizodi idete jednim brodom na krstarenje, samo što je preskočeno spavanje, jedenje i ostale nezanimljive stvari, i sve je sumirano u nešto manje od sat vremena, taman toliko da vidite ono najzanimljivije, a ne ustanete iz fotelje i trošite novce. Ovoga tjedna možete otići do otočja Indijskog oceana (upoznati kulturu i začine), do Australije (od Sydneya do Darwina), do prekomorskih obala (od Gvajane do Karipskog otočja) i da ne nabrajam više. Što je najbolje, ovu zanimljivu seriju možete gledati ujutro u 10 sati, ali i predvečer prije središnjeg Dnevnika. Odličan potez Hrvatske televizije.
MALENA ČEKA KLEPETANA
U “RTL-u danas” novinari su pokazali da znaju napraviti zanimljiv prilog i bez da su u njemu političari, celebritiji i njima srodni likovi. Ovdje se radi o jednoj rodi po imenu Malena koju je jedan dobar čovjek udomio jer je imala slomljeno krilo i nije mogla otići na jug, u toplije krajeve. I sada ona čeka svoga momka Klepetana koji se još nije vratio, zbog čega slabije jede. Nadamo se da će se njen dragi vratiti i da će joj se s njim vratiti i apetit, tako da ova dirljiva priča dobije i svoj sretan završetak. Divan prilog.
OLIMP – JOŠ JEDNA SPORTSKA EMISIJA
Na HRT-u je pokrenuta još jedna sportska emisija koja se prigodno zove “Olimp”, a koja je zamišljena tako da se umjesto običnog prijenosa nekog događaja nađe posla za još petnaestak novinara i urednika. Bude tu svega, od zanimljivih priloga o legendarnoj Hrvatskoj nogometnoj ligi koju sa tribine prati još ona mala šačica očajnika koji u to vjeruju, pa do reportaža sa velebnih domaćih teniskih turnira koje sa tribina prate rodbina igrača i njihovi treneri. U sklopu zadnje emisije vidjeli smo i zanimljivu rubriku “Top 10 sportskih poteza”. Bilo je tu svega samo ne sporta, a najsportskiji potez je “Britansko prvenstvo u prevrtanju” što je više spadalo u “top 10 cirkuskih poteza”. Ipak, vrhunac je snimka “Sebastian Vettel se sprema za F1 Australije” u kojem je prikazan popularni vozač kako šiša ovce. Kakva emisija takvi i “top 10” potezi.
PJEVAČICA “U NASTAJANJU”
“Exkluziv tabloid” je jedna od najpoučnijih emisija na televiziji. U njoj svaki put možete naučiti što ne valja i što po svaku cijenu treba izbjegavati. Prošlog im je tjedna gošća bila kći pokojnog “kralja funka” Dina Dvornika, Ella. Još od reality showa “Dvornikovi” ova je djevojčica privlačila pažnju svojim, recimo tako, nekonvencionalnim izgledom i ponašanjem, a taj je stil zadržala i do danas. Problem je u tome što iza te, recimo, “otkačenosti” ne postoji nekakva podloga u umjetničkom ili nekom drugom kreativnom smislu, pa joj se često ispod imena kao zvanje ili zanimanje piše “kći Dina Dvornika”, “starleta” ili, što je bilo najgore, “mala od skandala”. Ovaj je put ova djevojka dobila kao zanimanje titulu “pjevačica u nastajanju”. Pazite ovo “u nastajanju”. Mora se priznati da se televizija malo požurila, ali dobro. Pitanja su prigodna i vezana uz glazbeni izraz. “Kako si odabrala svoj stil” i “koliko je na to utjecao tvoj tata”? Saznajemo da su je “puno nagovarali” (da, vjerojatno je došla delegacija iz Ministarstva kulture da je zamole da započne pjevati) i ostalo što se već može čuti od “pjevačice u nastajanju”. Eto, tako… Vole ljudi biti na ekranu i gotovo.
POČELI SU I PO SELIMA
“Štrigova je mjesto od davnina, bla, bla, bla, i dobroga vina”. Tako nekako već danima ide najava još jedne u nizu emisija “Lijepom našom”. Pazi naziv mjesta – “Štrigova”. Sada im, izgleda, nije dosta obilaziti gradove u hrvatskoj i susjednim državama nego su počeli ići po selima i zaseocima, što znači da ovoj karavani nema ni kraja ni konca i da ćemo je morati trpjeti sve do sudnjeg dana. Ma nemam ja ništa protiv lokalnih KUD-ova i tamburaša, ali zašto na državnoj televiziji u elitnim terminima? Za čije se zadovoljstvo troše silni preplatnički novci, jer zna se koliko košta ovakva produkcija. Pitanjima nikad kraja.
“ŠERIF” JE KONAČNO PAO
U trećem smo HRT-ovu Dnevniku ovog ponedjeljka saznali da su konačno uhitili Božidara Vučurevića iz Trebinja, jednog od najtipičnijih balkanskih ratnih šerifa, primitivnog i bahatog stvora, kakvih se jako namnožilo raspadom bivše države.
On se ne uzbuđuje zbog uhićenja i kaže da će “odbaciti te insinuacije”. Dakle, “insinuacije”. Togonal je pak ugostio ratnog gradonačelnika Dubrovnika Peru Poljanića koji je jako originalno opisao novopečenog zatvorenika. “Nesvakidašnji primitivac, ali prirodno neglup.” Moram priznati da dugo nisam čuo nešto tako originalno. Ali nema veze. Važno je da su ga konačno uhitili. Šteta samo što im je za to trebalo dvadesetak godina. A ima više takvih.