Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Općine i gradovi dužni Crvenom križu

06.04.2011. 22:00
Općine i gradovi dužni Crvenom križu


Gradsko društvo Crvenog križa Zadar jučer je poslalo zadnje upozorenje općinama i gradovima na području njegova djelokruga da uplate sredstva s kojima su po Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu obvezne sudjelovati u financiranju njegova rada.
– Od svih općina na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uključujući i Grad Zadar, jedino je Općina Poličnik ove godine uplatila sredstva. Grad Zadar je izvršio uplatu kojom je pokrio dio zaostataka od prošle godine. Jasno nam je da možda nema novca, ali zbog teške financijske situacije kod nas, više ne možemo tolerirati neplaćanje, kaže Bore Galac, predsjednik zadarskog Crvenog križa.
Kako dodaje, pokušali su još jedanput ljubazno postupiti i poslali su izvješće o radu Gradskog društva Crveni križ Zadar za prvo tromjesečje ove godine, uz upozorenje da će, ako se ne uplate sredstva za protekla tri mjeseca, Crveni križ morati posegnuti za pravnim sredstvima.
– Morat ćemo se naplatiti preko suda jer jedva pokrivamo troškove plaća djelatnika i provođenja programa. Zahvaljujući iznenađujućem odazivu na tečaj prve pomoći u posljednje vrijeme uspjeli smo pokrivati plaće. Ali ukupno smo u minusu i za prošlu godinu i za prvo tromjesečje ove godine. Ono što nam teško pada jest da prvi put ovog Uskrsa nećemo uspjeti osigurati petstotinjak paketa koje svaki Božić i Uskrs podijelimo socijalno ugroženim građanima, ističe Galac.
Gradsko društvo pokriva područje prijeratne Općine Zadar što uz grad Zadar uključuje i općine: Starigrad, Posedarje, Novigrad, Poličnik, Škabrnju, Zemunik, Galovac, Sukošan, Bibinje, Preko, Kali, Kukljicu, Sali, Vrsi, Privlaku, Vir, Ražanac i grad Nin. One bi za Gradsko društvo Crvenog križa trebale godišnje odvajati 0,7 posto iz svog temeljnog proračuna, a u Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu postoje i kaznene odredbe za općine i odgovorne osobe koje tako ne postupe.