Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svi posvećeni humanosti

06.04.2011. 22:00
Svi posvećeni humanosti


Do sada sam s kraćim prekidima zbog zdravstvenih poteškoća krv dao 27 puta. Supruga Blaženka nešto manje zbog obaveza oko djece i neodgodivih poslova u kući. Našim stopama krenulo je i četvero naše djece, kaže Ante
Kad se govori o dobrovoljnom davalaštvu krvi i uopće o važnosti tog humanog posla, mora se istaknuti mjesto Ljubač u općini Ražanac u kojemu među 450 žitelja ima obitelji u kojima svi članovi daju krv. Jedna među njima je i šesteročlana obitelj Ante Duševića, djelatnika HEP-a ispostave Ražanac.
– Ja sam krenuo s dragovoljnim darivanjem krvi 80-ih godina prošlog stoljeća i do sada s kraćim prekidima zbog zdravstvenih poteškoća krv sam dao 27 puta. Supruga Blaženka nešto manje zbog obveza oko djece i neodgodivih poslova u kući. Našim stopama krenulo je i četvero naše djece: najstariji Ivan rođen 1982. godine, Ana rođena 1983., Marija 1987. i Nikolina rođena 1990. godine što nas posebno veseli i raduje, kaže ponosni Ante.
– Ja i supruga krv ćemo davati sve dok nas bude služilo zdravlje, a djeca će o tome sama donijeti odluku. Kad čovjek zna da njegova krv nekome spašava život to je doživljaj i osjećaj koji vas ispunjava posebnom srećom. Ja sam u više navrata bio u bolnici i dobivao sam tuđu krv. Na njoj piše ime i prezime njezinog darivatelja, a tako je slučaj i s onim dozama koje mi darujemo. Do sada su u našu obitelj stigla priznanja i plakete za 10., 20. i 30. darivanje krvi. Ako zdravlje posluži, bit će još darivanja, kaže Ante, a time su se složili i svi ostali u obitelji.
Inače, Duševići su nam još kazali da su više nego zadovoljni s radom njihova mjesnog aktiva u Ljupču i osobama koje ga vode na čelu s predsjednikom Mladenom Duševićem.
Dobro su organizirani i u aktivu nema problema. Sve se više domaćeg stanovništva uključuje u akcije tako da za dobrovoljno davalaštvo krvi u Ljupču ne treba u budućnosti brinuti.