Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zlatni paški sirevi

06.04.2011. 22:00
Zlatni paški sirevi


U kategoriji proizvoda od mlijeka “Paški sir” Paške sirane je proglašen šampionom kvalitete, a vrlo dobro su ocijenjeni i drugi sirevi “Paške sirane”.
Na Novosadskom sajmu u kategoriji proizvoda od mlijeka “Paški sir” Paške sirane je proglašen šampionom kvalitete, a vrlo dobro su ocijenjeni i drugi sirevi “Paške sirane”. Veliku zlatnu medalju dobili su “Pramenko”, “Dalmatinac” i “Trapist”, a “Primorac” je dobio Zlatnu medalju. “Paški sir” se radi od ovčjeg mlijeka koje Paška sirana otkupljuje od otočnih ovčara, “Pramenko” je tvrdi ovčji sir koji se radi od mlijeka koje se otkupljuje s kontinenta, “Dalmatinac” je tvrdi sir koji se radi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, a “Trapist” i “Primorac” su polutvrdi sirevi koji se rade od kravljeg mlijeka.
– Vrlo smo zadovoljni nagradama koje smo dobili, posebno zato što su zlatne medalje dobili svi sirevi koje proizvodimo, a to je veliko priznanje kvalitete, rekao je Ante Oštarić, savjetnik člana Uprave Paške sirane.
Na sajmu je predstavljeno 105 proizvoda od 28 proizvođača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.
– Naši se proizvodi dobro prodaju i na domaćem tržištu, ali od kada smo otvorili novi pogon, orijentirali smo se i na izvoz i zbog toga su nam i draga priznanja koja dolaze sa sajmova u inozemstvu, rekao je Oštarić.
U Paškoj sirani su posebno zadovoljni zato što su prvi put nagrađeni svi sirevi koje proizvode. Do sada je nagrade dobivao uglavnom “Paški sir”, a u Novom Sadu je prvi put nagrađen cijeli asortiman sireva Paške sirane.
Paška sirana godišnje proizvede oko 100 tona “Paškog sira” i oko 270 tona ostalih sireva. U izgradnju novog pogona Paška sirana je uložila 30 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna dobiveno preko SAPARD programa.