Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pripremiti pčele za prvu pašu

06.04.2012. 22:00
Pripremiti pčele za prvu pašu


Prva i udarna paša bit će na kadulju koja će ove godine krenuti ranije, oko 20. travnja. Sada treba pripremiti pčele da budu u košnici brojčano zastupljene, kaže pčelar Bukvić
Udruga pčelara Dalmatinka organizirala je u Gradskoj knjižnici tribinu na temu “Tehnologija pčelarenja LR i AŽ košnicom te pripreme za nadolazeću pašu”. Tribina je početak druge serije predavanja iz praktičnog pčelarstva te je bila iznimno dobro posjećena članovima udruge i pčelarima.
– Prva i udarna paša bit će na kadulju koja će ove godine krenuti ranije, oko 20. travnja. Sada treba pripremiti pčele da budu u košnici brojčano zastupljene. To se postiže dobrom higijenom, konstantnom kontrolom i pregledom. Cilj je postići njihov maksimalan broj po košnici. Na vrhuncu sezone u LR košnici treba biti minimalno 70 do 75 tisuća pčela, a u AŽ košnici do 45 tisuća pčela, kaže poznati zadarski pčelar i član Udruge Dalmatinka Krste Bukvić.
Na tribini je najavljen dolazak slovenskih pčelara u Zadarsku županiju za 18. travnja.
– Naš susret održat će se 18. travnja u Velikoj vijećnici Zadarske županije. Slovenski predavači prenijet će nam vlastita iskustva o izvlačenju novca iz fondova EU. Uz pčelare iz Zadarske županije očekujemo dolazak i iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, kaže predsjednik Udruge Dalmatinke Zlatko Elveđi.