Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vanda Babić tužila kolege jer su je nazvali nestručnom plagijatoricom

06.04.2012. 22:00
Vanda Babić tužila kolege jer su je nazvali nestručnom plagijatoricom


Prof. Babić tužila je kolegu Emila Hilju jer ju je na sjednici Vijeća održanoj u veljači ove godine pred ostalim kolegama nazvao nekompetentnom i nestručnom, dok je Mrdeži Antonina zamjerila što ju je nazvala plagijatoricom


Zbog optužbi da su oklevetali kolegicu, prof. dr. sc. Vandu Babić, izvanrednu profesoricu Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru, jučer su sjeli prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina s istog odjela i prof. dr. sc. Emil Hilje, voditelj poslijediplomskog studija Humanističkih znanosti.
Raspravni sudac Domagoj Kurobasa sukobljenim stranama ponudio je mogućnost mirenja što je prof. Vanda Babić bila voljna prihvatiti uz ispriku svojih kolega, te njihovo pismeno očitovanje o cijeloj “priči” koje bi dostavili i Vijeću odjela za humanističke znanosti. No, oni su to odbili tvrdeći da nisu krivi i da je riječ “o tendencioznom izvlačenju iz konteksta”.
Rasprava je bila javna, no s obzirom na to da optužnica nije pročitana, a profesori i njihovi odvjetnici nisu baš bili “sretni” što u sudnici vide novinare, ono što smo uspjeli doznati jest da je prof. Babić tužila kolegu Emila Hilju jer ju je na sjednici Vijeća održanoj u veljači ove godine pred ostalim kolegama okarakterizirao kao nekompetentnu i nestručnu, dok je Mrdeži Antonina zamjerila što ju je nazvala plagijatoricom.
Kako su se Mrdeža Antonina i Hilje odbili ispričati istaknuvši još pritom da bi se ona trebala ispričati njima, sudac Kurobasa zakazao je novu raspravu za početak lipnja kada će se saslušati svjedoci, odnosno na inzistiranje prof. Hilje, svi znanstveni djelatnici koji su nazočili “spornoj” sjednici.