Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žuti muškat Kotar Superior vrhunsko vino

06.04.2012. 22:00
Žuti muškat Kotar Superior vrhunsko vino


Rješenje Zavoda za vinarstvo, koje su u PZ MasVin čekali, stiglo je pred Uskrs s oznakom vrhunsko vino, uz već postojeću ekološku markicu


Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače s plantažom maslina, vinograda i smokava u kršu kod Tinja, dobilo je rješenje Zavoda za vinarstvo kojim je njihov Muškat žutu – pod linjom robne marke Kotar Superior – označen vrhunskim vinom.
Ekološku markicu već ima, kao i njihova cjelokupna proizvodnja maslinovog ulja i vina kao i smokava.
Voditelj i direktor projekta Radoslav Bobanović, koji je u projektu sa Željkom Uzelcom, Milenkom Zagorcem i drugima nije krio oduševljenje:
– Nastavljamo s našim projektom ohrabreni ovakvim ocjenama. U uobičajenom postupku prije početka punjenja i stavljanja na tržište poslali smo naš Žuti muškat u Zavod koji nam je upravo uoči Uskrsa vratio rješenje. Nakon kemijske i organoleptičke analize naše je vino – vrhunsko. Nakon šampionske titule za naše ekstradjevičansko maslinovo ulje od oblice na Noćnjaku, ovo je još jedna potvrda da smo na pravom putu. Naravno u brendiranju ekološke proizvodnje vrhunskih proizvoda Kotara, kazao nam je ozaren Bobanović.
 Zavod za vinarstvo u Zagrebu, koji između ostalog provodi postupak izrade prijedloga za izdavanje rješenja za označavanje vina oznakom kontroliranog podrijetla, donosi rješenja o stavljanju u promet grožđa, mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina, dao je ovom vinu najvišu oznaku.
 Kažimo riječ-dvije o povijesti jer treba znati da pred izvjesno vrijeme Muškat žuti, koji se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Lijepe naše – Zagorju, Međimurju, dijelu Slavonije, odnosno u Istri (Momjanski muškat) vinogorjima Hrvatskog primorja, Moslavine, Plešivice, a dopušten je za uzgoj u podregijama Podunavlja, Slavonije, Prigorje-Bilogore i Pokuplja, ovdje nije ni spominjan. Uzelac i Bobanović odlučili su se na pionirski pothvat i postigli nevjerojatan rezultat.
 Prve su godine radili Muškat kao suho vino (češće kod Francuza), a za ovo su odlučili iskoristiti njegovu zaraznu aromatičnost, slatkoću i desertnost. Dakle, ovaj koji će nositi oznaku vrhunskog je poluslatko vino pakirano u 3,75 dl. Preporučujemo ga služiti u manje čaše, a izvanredno ide uz sve vrste voćnih kolača i slastica.
 Brojke su mu gotovo nevjerojatne: 17,6 % alkohola (?!) i 17,3 preostalog šećera po litri. Bobanović kaže da ga imaju oko 900 litara.


 MUŠKATI




Muškat žuti spada u širu porodicu muškata iako struka kaže kako mnogi među sobom i nemaju vezu. Spada u najstarije kultivare na svijetu pa se pretposatvlja da dolazi još s Bliskog i Srednjeg istoka iz doba rađanja vina. U nas se mogu naći različiti navodi prema kojima je tu od vremena Grka, ili od srednjovjekovlja i Francuza. Ima ga diljem svijeta.
Jedino vino koje ima aromu – vina, poput traminca svrstavamo ga u aromatična vina zbog izrazitog bogatstva arome.
Posljednjih desetak godina svjedoci smo prave provale napisa o zdravstvenoj vrijednosti vina (naravno kad se pije čašica) sve do one o francuskom paradoksu (najveća konzumacija vina uz najmanji broj oboljenja srca i krvožilnog sustava od razvijenih zemalja), a što se sve pripisalo crnim vinima, što naše Slavonce i Zagorce  stavlja na čudo s ogromnim količinama bijelog vina.
Iznimna količina antioksidansa kod vina o kojem danas govorimo, najveća među bijelima, približava Žuti muškat u tom zdravstvenom smislu crnim vinima.