Splele i ispekle divovsku pletenicu dugu 22 metra

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Oko 35 kilograma brašna, 180 jaja, 25 naranči i 10 limuna potrošile su majke i bake, domaćice u Petrčanima kako bi na Veliku subotu umijesile tijesto od kojega su splele veličanstvenu, najdulju  uskrsnu pletenicu u Zadarskoj županiji dugu 22 metara.

- Divovska pletenica je u 20-ak komada pečena kod domaćica u  njihovim kužinama, potom je spojena. Donirana je u Dom za starije i  nemoćne sv. Frane u Zadru, kazao je popularni klapski pjevač Duje Stanišić, predsjednik MO Petrčane.

Riječ je o izuzetno posjećenoj uskrsnoj radionici na katu zgrade Turističke zajednice na popularnom Trgu rufijana, koju je organizirao  mjesni odbor Petrčane.

- Na natječaju Turističke zajednice Grada Zadra za projekt "Uskrs u  našem mistu" dobili smo financijsku potporu za uskrsne radionicu na  kojoj jesudjelovalo gotovo pola Petrčana, zadovoljno će Duje.

Uskrsna radionica u Petrčanima imala je i humanitarnu crtu jer su  pogače, pletenica i ukrašena jaja podjeljena petrčanskim obiteljima u  potrebi, putem Caritasa. 

- Za Uskrs su pletenicu vrijedne ruke petrčkih žena, majki i baka izrezale i podjelile sumještanima u poodmakloj dobi koji nisu u mogućnosti sami ispeći blagdansku pogaču. Međutim, ostalo je toga previše te je  sve odneseno u zadarski samostan sv. Frane, govori Matea Buškulić koja je tijekom radionice bila maskirana u zečicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno