Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vican: Vir je naprosto posebnost i ukras za sebe

06.04.2017. 22:00
Vican: Vir je naprosto posebnost i ukras za sebe


U ponedjeljak će se održati sastanak predstavnika Općine Vir i Sveučilišta u Zadru s jednom točkom „dnevnog reda”: izrada Strategije razvoja Vira do 2030. godine. To će nakon potpisanog Ugovora o suradnji i izrade znanstvene monografije „Otok Vir” biti drugi važan potez koji je prema najznačajnijoj znanstvenoj i obrazovnoj instituciji u Zadarskoj županiji uputila Općina Vir, ovog puta prepuštajući znanstvenicima i stručnjacima da razvojnu budućnost Vira odrede kroz strateški dokument. Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja će sa svojim prorektorima biti na tom sastanku i poslušati prijedloge predstavnika Općine Vir, sa zadovoljstvom ističe sve prednosti suradnje Sveučilišta s jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju virske općine.
Izrada strateškog dokumenta za Općinu Vir neće Sveučilištu predstavljati novost, budući da su ga već radili za Grad Zadar.
Što je specifičnost Vira, o čemu će biti riječi u ponedjeljak?
– Vir je u cijeloj ovoj zajednici i širem zadarskom području naprosto posebnost i ukras za sebe. Sve su to predivne cjeline; geografske, kulturne, antropološke, gdje svaka može imati svoju prepoznatljivost. Vir zato i ima svoju monografiju, kao što imamo i taj susret ili sastanak u ponedjeljak, kako bi naglasili njegovu posebnost u toj raznolikosti. Zadarska regija mora učiniti sve da ostanemo urbani i povezani do zadnjeg otoka, odnosno do samog Vira.
Vir se pozicionirao kao turistička destinacija. Je li turistička industrija i djelatnost danas ona koja predstavlja generator razvoja, pogotovo naših manjih mjesta?  
– Poslušat ću stručnjake koji kažu kako je turizam temeljna djelatnost u gospodarskom smislu, ali ću uvijek podupirati i druga područja u kojima svi trebaju stvarati svoje centre razvoja – gospodarskog, obrazovnog i kulturnog. U procesu osuvremenjivanja ne smijemo odbaciti tradiciju, vlastitu povijest, ili podleći iskustvu da se gledamo generacijski, zaključila je Vican.