Za starije obnovili zog, sebi napravili feštu, a sve skupa začinili su velikom fritajom

Slika korisnika valentinam
Kako su se zahvaljujući mladima probudila dva gradska kvarta Ploče i Dračevac
Gotovo nestvarno je izgledala slika ljudi svih generacija, od beba iz pelena, preko tinejdžera i ljudi zrele životne dobi, pa do penzionera, koji skupa provode subotnje popodne neopterećeni ikakvim obavezama
Arif SITNICA
U fritaji sve domaće, samo riža talijanska

 Toni Perović, Marko Stipčević, Teo i Josip Mitrović, Robert Rončević i Emilijo Sikirić novi su članovi Udruge mladih Ploče i Dračevca koji su u članstvo primljeni na jučerašnjoj fešti održanoj na Dračevcu na kojoj je obilježeno i godinu dana djelovanja ove Udruge. Svečano, ugodno, domaće, i na kraju ponestane dobrih pridjeva da se opiše atmosfera koju su jučer stvorili mladi stanovnici ovog dijela Zadra. Za starije generacije obnovili su zog za balote, sebi napravili malu feštu, a sve skupa začinili su velikom fritajom s rižom, šparogama i kozicama za koju je bio zadužen zlatni kuhar Udruge Šime Perović.

Obilježavanje godinu dana od osnutka i uspješnog djelovanja Udruge mladih Ploče i Dračevca podsjetilo je dijelom na nekadašnje gradske fešte, kakve su nekada bile dok ih nije preuzeo zloduh komercijalizacije pod rukom sa svojim bratom profitom. To je onaj tim koji koristi riječi tradicija, običaji, stara vremena samo da se što više dodvori kraljici zaradi, a kojeg jučer srećom nije bilo na Ploči. Ekipa iz ovog dijela grada napravila je feštu za svoju i dušu svojih susjeda, da jedan ugodan proljetni dan provedu skupa u dobroj atmosferi, neopečeni inkasom na kraju večeri.

Za prste polizati

Gotovo nestvarno je izgledala slika ljudi svih generacija, od beba iz pelena, preko tinejdžera i ljudi zrele životne dobi, pa do penzionera, koji skupa provode subotnje popodne neopterećeni ikakvim obavezama, ili još gore primitivnim dnevno političkim temama koje preko neradnog vikenda mogu izlaziti samo s usta političara željnih par jeftinih poena.

- Ajme moj čovik, spremamo jelo za prste polizati: dalmatinske šparoge, dalmatinske kozice iz našeg Jadranskog mora na dalmatinskom maslinovom ulju. A, eto, riža je talijanska, tako piše na kutiji, polako nam je otkrio sastojke svog kulinarskog djela Šime Perović te dodao:

- Ima 12 kilograma riže, osam kilograma šparoga, sedam kila kozica, pola kila češnjaka i pet kilograma kapule. Mora biti kapule, kad si vidio da Barbieri za neko jelo ne kaže stavimo kapule na maslinovo ulje.

Dok je Šime s ekipom pazio da fritaja ne zagori, a riža se ne zalijepi za teću, stari su igrali na balote, oni mlađi guštali u ritmu red Jure Stublića, red Thompsona, a predsjednik Udruge Lupe Perović govorio je o udruzi. Ima što i kazati. Uobičajena percepcija ovog dijela Zadra da je to ono tamo nešto, tu je, spada administrativno pod grad, ali nije grad. Jedna spavaonica u kojoj se ništa vrijedno spomena ne događa. To se sada mijenja.

Pobuditi stare običaje

- Nekolicina mladih ljudi organizirala se u udrugu. Ideja nam je promicati kulturne i zabavne sadržaje koje smo primijetili odrastajući na Ploči i Dračevcu, dva mjesta koja su jako povezana, kaže predsjednik Udruge Luka Perović pa dodaje:

- Mi smo povezani još od djetinjstva, kroz fakultet i rad smo stekli neka nova znanja, vještine i iskustva te ih sad želimo prenijeti dalje. Mi smo dosta toga već brendirali. Naš centralni događaj je fešta na Ploči koju organiziramo povodom našeg zaštitnika Sv. Petra 29. lipnja. Druga je naša Dalmatinska večer. Za Božić smo organizirali obilježavanje tri događaja: Sv. Lucu, Badnju i Zimsku večer. Uvijek nam je ideja vodilja bila pobuditi naše stare običaje i da se skupa družimo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)