Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nataša Vrkić, majka devetero djece, poziva Zadrane u Udrugu 4+

07.04.2019. 12:30
Nataša Vrkić, majka devetero djece, poziva Zadrane u Udrugu 4+


Prošle godine osnovana je Udruga 4+ Zadar s ciljem okupljanja obitelji s četvero i više djece. S osnivačima razgovarali smo u prostorijama Udruge, na adresi Franje Petrića, u zgradi Mjesnog odbora Maslina.


Žele pobiti predrasude
– Ciljevi Udruge su promicanje važnosti mnogobrojnih obitelji u lokalnoj zajednici i društvu, povećanje kvalitete života mnogobrojnih obitelji, prevencija rizičnih ponašanja kod djece i mladih, prepoznavanje i podržavanje nadarenosti djece te doprinos demografskoj obnovi naše društvene zajednice, a sve temeljeno na kršćanskim vrijednostima i nasljeđu, kaže Nataša Vrkić, predsjednica Udruge i majka devetero djece koja u nastavku predstavljanja udruge ističe:
– Za ostvarenje ciljeva Udruga okuplja mnogobrojne obitelji, organizira savjetovanja, predavanja, kongrese, tribine i druge stručne skupove, surađuje s drugim sličnim i istim organizacijama, kao i sa svima koji podupiru rad Udruge.
U vremenu u kojem živimo moderno se društvo suočava s kontinuirano niskom ili negativnom stopom nataliteta. Hrvatska spada među zemlje s izrazitom depopulacijom.
– Materijalna situiranost mladih obitelji predočuje se kao najvažnija stavka u razvoju obitelji i često je najveća prepreka u otvaranju životu mladih bračnih parova. Roditeljstvo, naročito majčinstvo, se doživljava kao opterećenje, a podizanje više od dvoje djece gotovo kao ludost. Udruga 4+ svojim djelovanjem želi pobiti predrasude s kojima se suočavaju mnogobrojne obitelji u svakodnevnom životu i raznim projektima povećati osjetljivost javnosti za potrebe takvih obitelji.


Prvi cilj Udruge je okupljanje članova
– Očekujemo dobar odaziv višečlanih obitelji. Prije svega je potrebno stvoriti bazu podataka kako bismo uopće znali koliko je takvih obitelji na području grada i Zadarske županije. Članstvo u Udruzi je besplatno, a svi zainteresirani mogu se učlaniti preko naše internetske stranice 4pluszadar.hr.
Za sve informacije građani se mogu obratiti elektroničkom poštom, telefonom ili osobnim dolaskom u Udrugu ponedjeljkom od 17 do 19 sati.
– Iz vlastitog iskustva smo upoznati sa specifičnim poteškoćama s kojima se suočavaju ove obitelji te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama kroz projekte Udruge utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja, rješavati konkretne poteškoće i u konačnici ostvariti zamišljene ciljeve, zaključila je Vrkić.