U Zadru se za kvadrat stana prosječno tražilo 2138 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tražene cijene stanova u Hrvatskoj rastu 39 mjeseci uzastopce
Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od 10 posto, dok su kuće skuplje za više od šest posto. Usporedimo li trenutačne tražene cijene stanova s cijenama iz 2011. godine vidljiv je rast za sedam posto, dok su cijene kuća rasle za više od 15 posto
Arif SITNICA
Rast traženih cijena stanova je prisutan u svim najvećim hrvatskih gradovima

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku  od 157 tisuća nekretnina,  u zadnjih godinu dana zabilježile su rast od gotovo 7,5 posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od 10 posto, dok su kuće skuplje za više od šest posto. Usporedimo li trenutačne tražene cijene stanova s cijenama iz 2011. godine  vidljiv je rast za sedam posto, dok su cijene kuća rasle za više od 15 posto.

Tražene cijene stanova u Republici Hrvatskoj bilježe neprekidan rast  39 mjeseci uzastopce, točnije od početka 2016. godine. I dok se u početku navedenog razdoblja rast kretao na nekih dva do pet posto u odnosu  na isti mjesec prošle godine, od početka 2018. godine prisutan je sve  ubrzaniji godišnji skok cijena, što je vidljivo i na indeksu traženih cijena  stanova u RH. Prosječni godišnji indeks traženih cijena stanova u RH u  posljednjih 12 mjeseci iznosi 107,62.

Navedeni rast traženih cijena nekretnina može se smatrati izravnom  posljedicom rasta potražnje za njima. Tako je upravo od početka 2018.  godine zabilježen ubrzani rast posjećenosti na kategoriju Nekretnine. U  prvom kvartalu 2018. godine zabilježeno je čak 17 posto više posjeta u  odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Rast posjećenosti se nastavio i  ove godine, pa je tako u prvom kvartalu zabilježeno nešto više od četiri  posto posjeta u odnosu na prošlu godinu, a čak 22 posto više nego u prvom kvartalu 2017. U ožujku je Njuškalo zabilježio čak 14,5 milijuna detaljnih pregleda oglasa nekretnina, tri posto više u odnosu na isti mjesec  prošle godine.

Inozemna posjećenost čini čak 13 posto ukupne posjećenosti u ovoj  kategoriji, a najtraženije nekretnine u ožujku su bile u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u  gradu Zagrebu. Gledamo li tipove nekretnina, najtraženiji su stanovi i kuće na prodaju. I u ožujku je  navedeno činilo čak dvije trećine ukupne potražnje za svim nekretninama za prodaju i najam.

Rast traženih cijena stanova je prisutan u svim najvećim hrvatskih  gradovima. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u  ožujku iznosila 2838 eura, odnosno 246 eura više nego u istom mjesecu  prošle godine, što iznosi rast od 10 posto. Gotovo identičan zabilježen je  i u Zadru, gdje je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2138  eura. Osijek bilježi godišnji rast cijena stanova od tri posto, a tamo je  prosječna tražena cijena kvadrata stana u ožujku iznosila 966 eura.

Iako je godišnji rast traženih cijena stanova na razini Hrvatske u ožujku iznosio gotovo 10 posto, pogledamo li detaljnije po gradovima, vidljivo je da on varira u ovisnosti o lokaciji. Tako je u Zagrebu godišnji rast  prosječnih cijena kvadrata iznosio više od 11 posto, odnosno u samo 12  mjeseci prosječna cijena kvadrata stana skuplja je za 206 eura i trenutačno ona iznosi 2019 eura. Tako je, primjerice, za stan od 50 kvadrata u  gradu Zagrebu sada potrebno izdvojiti oko 10.000 eura više u odnosu na  period prije godinu dana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)