Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ISPRED SVOG VREMENA Medicinska škola Ante Kuzmanića odavno zna što je online nastava

07.04.2020. 09:57


I dok se danas, silom prilika, nastava u Hrvatskoj odvija online, jedan profesor i jedna škola i to zadarska, bili su ispred svoga vremena i ušli su u povijest kao vjesnici budućnosti. Naime, 7. travnja sada već davne 2004. godine, Edin Kadić profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti, čovjek kojem informatika nije struka u svojoj školi – srednjoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, pokrenuo je projekt »E-medica« uz pomoć kojega je održana prva videokonferencija u srednjoškolskom obrazovanju u Hrvatskoj!
– To je zbilja u to vrijeme bilo revolucionarno. Svi smo bili uzbuđeni i sretni i sve je prošlo u najboljem redu. Tema konferencije bila je naravno, zdravstvena, a radilo se o doniranju organa. Učenicima trećeg razreda odražala su predavanje dvojica eminentnih liječnika, stručnjaka iz tog područja. Jedan iz Hrvatske i njegov kolega iz Slovenije. Učenici su bili oduševljeni – sjeća se i danas Edin Kadić, profesor – mentor iz Medicinske škole Ante Kuzmanića.


Učenici pratili operaciju »uživo«
Samo nekoliko godina nakon prve videokonferencije točnije, 22. rujna 2008. godine, dogodio se i prvi »live prijenos« ginekološke, laparoskopske operacije u Hrvatskoj koju je izveo upravo današnji gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić.
– Taj prvi prijenos operacije pratili su samo maturanti naše škole izravno iz svojih učionica. Cijeli tijek operacije, kao i pripremu tima, učenici su pratili izravno iz minute u minutu, komunicirajući s liječnicima i medicinskim timom. Prostor bolnice, koji do tada nije bio dostupan u edukaciji budućih zdravstvenih radnika, na ovaj im je način bio približen, a samim tim i kvaliteta obrazovanja značajno je podignuta. Takva edukativna videokonferencija bila je tada novost i u europskom školovanju. Nakon toga prenosili smo još jednu operaciju dr. Dukića i njegova tima, ali tada je u prijenos osim nas bilo uključeno još 15-ak medicinskih škola iz cijele Hrvatske, ali i Medicinski fakuktet u Mostaru – objasnio je prof. Kadić dodajući, kako su organizirali i prvu Međunarodnu videokonferenciju u Hrvatskoj u ožujku prije deset godina.


Izravno iz SAD-a
– Radilo se videokonferencijskom predavanju o ljudskom imunosustavu, HIV-u i AIDS-u kojeg je učenicima održao američki liječnik i profesor Phillip Silverstein iz St. Joseph’s Medical Centera izu Pennsvlvanije u SAD-u. To predavanje pratili su učenici sedam zdravstvenih škola s područja cijele Hrvatske, kao i Zdravstvena škola iz Maribora. Dr. Phillip Silverstein predavanje je održao potpuno besplatno i bio je oduševljen našim učenicima i njihovom željom za znanjem, prisjeća se Kadić.
Na novinarsko pitanje na kraju, kako s obzirom na to svoje dugogodišnje, bogato iskustvo komentira nastavu na daljinu i online, prof. Kadić je odgovorio da su konkretno u njihovoj školi svi profesori jako dobro informatički pismeni i educirani i da imaju jako dobru opremu, ali da je najveći problem preopterećenost veza i linkova, pa tu dolazi do problema i zastoja. Pitali smo ga i za mišljenje o polaganju državne mature te je iskreno odgovorio kako je to nešto čega se najviše boji.
– Nije dakle, problem izvođenje nastave online. Ne bi bila problem niti dodatna nastava za maturante, ali mislim da će trebati za sve to više vremena. Imamo dvije opcije – ili ćemo smanjiti kriterije za sve maturante ove godine ili će se prolongirati nastava i omogućiti upisi na fakultete krajem ljeta. To je otprilike moje mišljenje, zaključio je prof. Kadić.
 




O projektu »E-medica«


Danas se projekt »E-medica« realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta; Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNeta, a godišnje u njemu sudjeluje oko 300 učenika i nastavnika iz 35 srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva. U okviru projekta učenici realiziraju oko 40-45 zajedničkih učeničkih projekata, 30-tak učeničkih razmjena i desetak videokonferencija u tijeku školske godine. Pored 25 zdravstvenih škola iz Republike Hrvatske, projekt je izazvao interes izvan naših granica, tako da su mu se priključile četiri slovenske zdravstvene škole (Maribor, Ljubljana, Celje i Novo Mesto), dvije škole iz Srbije (Beograd i Sremska Mitrovica), te Zdravstvena škola iz Skopja. Zbog posebnosti projekta priključilo se i osam hrvatskih partnerskih škola koje nisu zdravstvene struke. Od kada se projekt »E-medica« 2006. godine afirmirao kao pilot-projekt CARNeta do danas, ostvareni su respektabilni rezultati u povezivanju i inovativnom korištenju novih IK tehnologija u strukovnim školama, povezivanju zajednica, promoviranju novih znanja i poučavanja, te uporabe videokonferencija u strukovnoj nastavi. Projekt »E-medica« bio je i jedan od temeljnih razloga da je Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, kao nositelj projekta, prije tri godine promovirana u jednu od 70 svjetskih Microsoftovih Inovativnih škola, te je projekt predstavljen na Microsoft WorldWide Innovative Education Forum 2010. u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.
 
 


RivaOn – Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije


Projekt zadarskih srednjih škola online, pod nazivom RivaOn također je pokrenuo prof. Edin Kadić u rujnu 2000. godine. Bio je to nastavak započetog projekta izvannastavne edukacije učenika i djelatnika Medicinske škole Ante Kuzmanića u izradi WEB stranica te edukacije u korištenju računala i interneta, ali u hrvatskim uvjetima. Prof.Kadić je poučen dugogodišnjim iskustvom rada u srednjoškolskoj nastavi, uočio tromosti obrazovnog sustava i djelatnika u prihvaćanju novina, a pogotovo novih tehnologija i novih metoda rada. Spoznaja da osuvremenjivanje škola, seminari i predavanja neće dati nikakav rezultat, ukoliko to ne prihvate oni kojima je sve to namijenjeno, a to su profesori, a zatim i učenici, pokrenula je cijeli projekt. Najprije se u okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti gotovo svih djelatnika i kroz gotovo sve predmete, krenulo u stvaranje WEB stranica škole. Stvarali su ih učenici i djelatnici, a s time su stjecali osnovna znanja o računalu i internetu putem tečajeva, te su krenuli na put učenja putem interneta. Dakle, WEB stranice Medicinske škole bile su prvi dio projekta koji je nastao bez ikakve pomoći informatičara, kao osobno istraživanje prof. Edina Kadića i želja da učenike i profesore škole potakne da ih sami kreiraju i da se na taj način educiraju i približe novim tehnologijama i novim izvorima znanja. Nakon toga se iskristalizirala ideja da se već ostvarena pozitivna iskustva prenesu i na ostale srednje škole Zadarske županije te da se izradom portala škole približe, upoznaju i postanu dostupnije javnosti, a naziv projekta RivaOn odabran je stoga što je upravo riva mjesto koje stoljećima okuplja građane svih generacija.