Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PRVENSTVO NAŠIH SNOVA Nema opuštanja, da ne primimo gol u zadnjoj minuti!

07.04.2020. 11:22


Hrvatska je 2018. bila u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, gledale su je milijarde ljudi, za nju je navijao cijeli svijet. Pokazali smo putokaz kroz život: vjeruj u sebe, budi pun samopouzdanja i bori se. Živjeli smo iluziju koja je postala stvarnost. Hrvatska bi tako trebala funkcionirati uvijek, biti zemlja zadovoljnih ljudi. Tko je smislio natpis na našem busu "Small country, big dreams" potpuno je pogodio. Mala zemlja ima snove i ambicije, pretvorila ih je u medalju, napisao je izbornik Zlatko Dalić u svojoj knjizi. U knjizi "Rusija naših snova" koju su mnogi kupili kao trajni podsjetnik na prekrasne trenutke hrvatske nogometne pobjede, monografiji koju će neki i ovih dana rado prelistati i prisjetiti se pretprošlog ljeta kada je Hrvatska bila na krovu svijeta.
 


Šest nezaboravnih pobjeda


Nažalost, prilika da se i ovoga lipnja/srpnja uživa u utakmicama hrvatske reprezentacije uskraćena je ne samo fanatičnim ljubiteljima nogometa koji su bili isplanirali odlaske na utakmice, već i onima manje zagriženima koji su se također radovali ovogodišnjem Euru, smotri najuspješnijih europskih reprezentacija. No život je donio virus, a virus nova pravila ponašanja i s njima opravdano otkazivanje svih planiranih sportskih događanja, kako onih manje značajnih, tako i najvažnijih, među kojima je svakako Europsko nogometno prvenstvo 2020.
Hrvatima tako preostaje da se umjesto praćenja prijateljskih pripremnih utakmica i napetoga iščekivanja 12. lipnja, datuma kada je Euro 2020. trebao početi, u izolaciji svojih domova prisjete nezaboravnog ruskog ljeta i evociraju sjećanja na Svjetsko prvenstvo u kojem je Hrvatska otišla do kraja. Na dane sreće i zajedništva podsjeća u ovim "karantenskim" danima i javna televizija – od repriza svih utakmica s povijesnog Prvenstva do novog dokumentarca "Junaci našega doba", čija je prva epizoda prikazana sinoć.
Građani se tako i u sadašnjem teškom trenutku pandemije mogu prisjetiti svih šest veličanstvenih pobjeda s Eura 2018. – od onih u skupini protiv Nigerije u Kaljiningradu (2:0), protiv Argentine u Njižnij Novgorodu (3:0) i Islanda u Rostovu na Donu (2:1), sve do infarktnih pobjeda na penale u osmini finala protiv Danske u Njižnij Novgorodu (1:1, penali 3:2) i u četvrtini finala protiv Rusije u Sočiju (2:2, penali 4:3), te najveće nogometne pobjede u hrvatskoj povijesti u polufinalu protiv Engleske na moskovskom Lužnjiki stadionu (2:1) i pobjedničkog Madžukićeva gola u 109. minuti drugog produžetka.
U danima kada su kontakti uglavnom svedeni na telefonsku i internetsku komunikaciju, kada se sjedi doma i čuva sebe i najbliže, i Vatreni su se uključili u kampanju kojom javne osobe pozivaju građane da u zaštiti zdravlja ostanu u svojim domovima.
Zajedno, odgovorno, hrabro i ponizno, poručio je tako kapetan reprezentacije Luka Modrić. Da koronavirus nije igra, poruka je Dejana Lovrena.
 




Pomažu i "Zadarska dica"


Igrači i stručni stožer Hrvatske nogometne reprezentacije prikupili su 4,2 milijuna kuna na računu koji je hrvatska Vlada otvorila za zajedničku borbu protiv koronavirusa, ali i saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici.
"Zadarska dica" ni ovom prilikom nisu zaboravila svoj grad i potrebe Opće bolnice Zadar, pa je tako Šime Vrsaljko uplatio 475 tisuća kuna za kupnju dva respiratora, Luka Modrić dao je 787.500 kuna za kupnju mobilnog rendgena, Danijel Subašić donirao je 400 tisuća kuna, a Dominik Livaković više od 100 tisuća kuna za opremanje zadarske radiologije.
Prije samo mjesec dana nitko nije mogao zamisliti da prvi dio ljeta neće protjecati u znaku nogometa, da će život u cijeloj Europi stajati i čekati bolje dane. A oni će prije ili poslije doći. I opet će se igrati nogomet, a navijači iščekivati iduće ljeto i Euro 2021.


U znaku najpopularnije sportske igre na svijetu katkad dolaze i upozorenja stručnjaka, pa i članova nacionalnog Stožera koji se građanima znaju obratiti inogometnim rječnikom.
"Ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, je li ovo prvo poluvrijeme, drugo … Igrat ćemo i produžetke ako treba. Opuštanja nema i ne smije ga biti. Igramo utakmicu protiv koronavirusa za zdravlje cijele nacije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
I trenutačno najpopularnija žena Hrvatske, infektologinja Alemka Markotić poručuje da ćemo "uspjeti ako budemo kao jedan. Ako se opustimo dobit ćemo gol u zadnjoj minuti."
A navijači najbolje znaju koliki je šok izgubiti u posljednjoj minuti, ponekad već dobivenu utakmicu. Ne spominjimo Tursku i bečki Prater!