Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Raskidaju se ugovori s igračima i trenerima

07.04.2020. 11:26


Ono što je bilo zapravo očito i neizbježno svoj epilog će zapravo dobiti krajem ovog tjedna. Ne kao što je odradila Cibona koja je i prije 1. travnja kad je HKS donio odluku o poništavanju sezone HT Premijer lige raspustila čak cijeli radni kolektiv do nadolaska boljih vremena, u Košarkaškom klubu Zadar su odlučili na sličan način krenuti u projekt rasterećivanja klupskog budžeta raspuštanjem igračkog kadra i stručnog stožera uz ukidanje tri zadnje plaće (za travanj, svibanj i lipanj). Nepopularna, ali itekako nužna odluka koja je kako su već navele neke tiskovine i internetski portali zadnjih dana postala jedinim logičkim rješenjem u cijeloj nastaloj situaciji oko pandemije koronavirusa.


Pregovori u tijeku
Tako je i predsjednik kluba Ivan Mijolović u svojim izjavama naznačio da je u tijeku finalizacija cijele priče oko plaća u ovim predstojećim mjesecima koji su nažalost postali silom prilika neradni. Uz ukidanje plaća želja je uprave kluba da igrači KK Zadar u ovoj izvanrednoj situaciji nemaju nikakve obaveze prema klubu, a oni koji imaju višegodišnji ugovor (Gilbert, Uljarević, Planinić, Junaković) da ga nastave na jesen kada se očekuje početak nove i regularne sezone.
– Trenutno smo u fazi pregovora s igračima oko sporazumnog raskida ugovora s obzirom da je sezona završila znatno ranije nego što je trebala. Reakcije igrača su pozitivne i očekujem da ćemo krajem tjedna definirati njihove statuse – kazao je Mijolović prije nekoliko dana za Sport023, a taj dogovor ipak do danas nije još stupio na snagu iako se na Višnjiku nastoji zgotoviti čitava stvar do kraja ovog tjedna. Neki su mediji unatoč istinitosti navoda istrčali pred rudo što je potvrdio i glasnogovornik kluba Ivan Ištuk. Intencija jest da se tri zadnje plaće igračima i stručnom stožeru ne isplate, no svi spomenuti koraci od strane predsjednika kluba dok ne postanu službeni kao da i ne vrijede.
– Informacije od prije nekoliko dana koje su pojedini mediji prenijeli su i dalje neslužbene jer su predstavnici kluba i Nadzornog odbora zapravo najavili određene korake i mjere koje će se tek poduzeti. Naravno, kao i uvijek dosada pravovremeno ćemo obavijestiti medije i cjelokupnu javnost o svim aktivnostima putem klupskih stranica i ostalih komunikacijskih kanala – iznio je Ištuk stav kluba na ovu goruću temu koja je postala toliko eksploatirana zadnjih dana. Međutim, osim očekivane odluke da se uspije koliko-toliko zadržati glavu iznad vode s ušteđenim plaćama igrača i trenera direktno je poveznica s još više gorućom temom. Situacija s narednom sezonom nadvijena je crnim slutnjama tj. teškom ekonomskom krizom koja je u budućem razdoblju neminovna.


Upitan budžet
– Budžet je u ovom trenutku upitan. Imamo istek ugovora s nekim važnim sponzorima. Pitanje je i u kojem ćemo obujmu kao Grad Zadar moći financirati klub u idućoj sezoni. Ali teško je u ovom trenutku govoriti o budućnosti. Sada je u prvom fokusu borba za zdravlje. Tek onda će uslijediti ona za očuvanjem ekonomije, zdravstva i samog sporta.
U svakom slučaju još uvijek nećemo ići s dramatičnim mjerama koje je poduzela Cibona. Stanje je u ovom trenutku stabilno i nema potrebe za drastičnim rezovima. Bliži se kraj sezone pa se samim time bliže kraju i ugovori s igračima i radnom zajednicom. U datom ćemo trenutku sigurno povući mjere, kako ekonomske tako i one stručne koje se tiču boljitka kluba – naveo je Mijolović.