Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ŽIVOT BEZ PROPUSNICE Općine se mogu povezati radi lakšeg kretanja ljudi

07.04.2020. 08:32


U Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« od koronavirusa je preminuo muškarac srednjih godina koji nije imao kroničnih bolesti. To je, ističe ravnateljica Alemka Markotić, statistička iznimka koja potvrđuje da se smrtni ishod može dogoditi i mlađima i zdravima.
– Rizične skupine i starije osobe prije mogu završiti na respiratoru, ali to nije stopostotno pravilo. Moramo imati na pameti da i mlađi, osobe srednje dobi, i ako su ranije bili posve zdravi, mogu razviti teški klinički oblik, završiti na respiratoru ili sa smrtnim ishodom. Nitko nije izuzet, uvijek je u statistici jedan postotak onih slučajeva za koje se ne očekuje da budu česti, ali postoje, objasnila je Markotić i pozvala građane da ne krše pravila zbog lijepog vremena, jer se svatko može naći u toj situaciji.
U 24 sata, do jučer popodne, oboljelo je od koronavirusa još 40 osoba, te je broj oboljelih povećan na 1.222. Na respiratorima je 36 oboljelih, hospitalizirane su 372 osobe, a oporavilo se njih 130.


Veliki brojevi
U Hrvatskoj se na koronavirus dosad testiralo oko 11,5 tisuća ljudi, od toga 617 u posljednjem danu. Komentirajući situaciju u ostatku Europe, odnosno Italiji i Španjolskoj gdje broj novooboljelih polako pada, Krunoslav Capak (HZJZ) poručuje kako bi se situacija u Hrvatskoj, ako se budemo držali propisanih pravila, mogla popraviti u relativno kratkom roku.
– Svaka prognoza je nezahvalna. Nema puno razloga za optimizam, jer u Italiji broj oboljelih blago stagnira, ali je i dalje visok, a u Skandinaviji i drugim zemljama rastu puno više. Ako mi uspijemo održati ovo stanje, situacija će vrlo skoro biti povoljna, smatra Capak.
Velika je novost odluka Nacionalnog stožera da se objedinjavanjem više povezanih općina olakša kretanje građana i smanji potreba za propusnicama. Lokalni su stožeri dobili odrješene ruke da pokriju više općina i olakšaju svakodnevno kretanje građana tamo gdje je to potrebno. Kako je to objasnio šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, Zakon o sustavu Civilne zaštite dopušta da nekoliko jedinica lokalne samouprave koje mogu činiti cjelinu formira zajednički stožer. Kad postignu takav sporazum, prilagodit će se informatički sustav i olakšati kretanje među tim mjestima bez propusnica. Do tada sve vrijedi po starom, pa je i zahtjev gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela za ukidanjem propusnica između Rijeke i osam okolnih općina koje su nekad tvorile Općinu Rijeka – odbijen.
To se svakako može primijeniti na područje Rijeke i riječkog prstena, gdje su stanovnici zbog teritorijalne rascjepkanosti općina onemogućeni u uobičajenim dnevnim migracijama, kojima ne povećavaju rizik zaraze. »Ovako ćemo olakšati da netko u susjednu općinu ide obrađivati njivu, ili ode tamo na poštu«, ilustrirao je Božinović.
Rok za e-propusnice produžen je do srijede, 8. travnja, zbog preopterećenosti sustava. Dosad ih je izdano 565.221, odbijeno 16.673, a jučer do 11 sati upisano je čak sto tisuća zahtjeva velikih poslodavaca te će zbog zagušenosti sustava izdavanja, stare propusnice vrijediti dva dana duže.
– Broj izdanih propusnica jest velik, no činjenica je da stvaramo bazu, radimo na tome da se napravi struktura odbijenih zahtjeva da se vidi koliko osoba među njima ima rješenje za samoizolaciju. To su osobe koje su u prekršaju, a najvažnije je da su to osobe koje su potencijalno opasne za širenje zaraze, ističe.
Točan datum otvaranja tržnica još nije određen. Županijski stožeri Civilne zaštite dobili su upute o mjerama koje se moraju poštovati na tržnicama, a one se pripremaju za prihvat robe i otvaranje u uvjetima epidemije, objašnjava Božinović. I na tržnicama će, pojašnjava, zaštitari pratiti pridržavaju li se građani i prodavači svih mjera.
 


Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (7.4.2020.) …