Javni uvid i rasprave o 4.584 nekretnine u Škabrnji i Prkosu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Krajem travnja kreće postupak izlaganja katastarskih podataka
Sve do završetka javnog uvida, odnosno ročišta/rasprave, katastarskih podataka s istodobnim osnivanjem zemljišne knjige za k.o. Škabrnja, u općinskoj upravi bit će sudac Općinskog suda u Zadru i geodet Područnog ureda za katastar Zadar. Ima ukupno 4.584 nekretnine, pozivam sve vlasnike koji nemaju već dogovoreno vlasništvo nekretnina da se do poziva na raspravu međusobno obiteljski i nasljedno dogovore jer sljedeći korak su Općinski sud u Zadru, ročišta i nimalo mali financijski troškovi, kazao je načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar
Velimir BRKIĆ
Mještani Škabrnje i Prkosa napokon će imati uređene imovinskopravne odnose

Krajem travnja započinje postupak izlaganja na javni uvid katastarskih podataka prikupljenih katastarskom izmjerom s istodobnim osnivanjem zemljišne knjige za katastarsku općinu Škabrnja.
- Mjesto izlaganja su prostorije općinske uprave na Trgu dr. Franje Tuđmana. Izlaganje na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom provodit će povjerenstvo Državne geodetske uprave, ističe Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja.

Vlasnik, sudac, geodet, povjerenik

Tijekom cijelog javnog izlaganja, koje će zasigurno trajati od godinu do dvije godine, u općinskoj upravi bit će sudac Općinskog suda u Zadru - Zemljišnoknjižni odjel, te geodet Državne geodetske uprave - Područni ured za katastar Zadar.
- Po pozivu, na izlaganje je potrebno donijeti izvornike ili ovjerene preslike isprava koje se služe kao dokaz o pravu vlasništva i o teretima, kao i isprave koje se odnose na način stjecanja nekretnina i ovlaštenja, navodi Bubnjar.
Naime, na izlaganje je potrebno donijeti osobnu iskaznicu, OIB, originale ili ovjerene preslike isprava koje se odnose na predmetne nekretnine (neupisana prava), dokumentaciju o načinu stjecanja, odnosno dokaz o pravnom interesu na nekretnini (rješenja o nasljeđivanju, diobeni ugovor, darovni ugovor, kupoprodajni ugovor, rješenja i presude sudova…), založno pravo, ostala stvarna prava, pravo prvokupa, najma, brisovna očitovanja i sl., te raspoloživu dokumentaciju o legalnosti objekata ako postoji.

Paušal plus broj nekretnina

- Umjesto stranke na ročište/raspravu može pristupiti punomoćnik uz predočenje ovjerene punomoći, naglašava Bubnjar.
Katastarska općina Škabrnja (Škabrnja, Prkos) ima površinu od 22 kilometara četvorna i 4.584 nekretnine.
Državna geodetska uprava projekt financira s 30 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od 70 posto vlasnici parcela i Općina. Jedinstvena paušalna cijena iznosi 1.400 kuna plus 100 kuna za svaku nekretninu pojedinog vlasnika.
- Posjednik koji ima 10 nekretnina ukupna cijena je 2.400 kuna, objašnjava Bubnjar.
Prema podacima Državnog arhiva u Splitu, prve katastarske aktivnosti na području Škabrnje bile su gotovo prije dva stoljeća, točnije 1824. godine u vremenu Kraljevine Dalmacije i jedinstvene zadarske crkvene pokrajine koja je obuhvaćala i Split i Dubrovnik.

Obiteljsko domaćinstvo i gospodarstvo

Katastarske izmjere su rađene za potrebe oporezivanja dohotka od poljoprivrede, a ne za suvremene potrebe upravljanja prostorom, promet nekretnina i razvoj gospodarstva.
- Mi i naši roditelji nismo imali sreće da naslijedimo zemljišta čistih papira. Kada riješimo zemljišne knjige bit ćemo u potpunosti svoji na svome. To će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima, tako i gospodarstvu, naglašava Bubnjar.
Projekt znači da će u svakom trenutku svatko, od pojedinaca pa do potencijalnog investitora, Općina i svi ostali, znati s čim se raspolaže.
- Gruntovno i katastarski će biti potpuno sve skupa sređeno, ističe Bubnjar.

Kraj dvostoljetnom problemu vlasništva

Na izložene podatke iskazane u popisnom listu može se uložiti prigovor. Ukoliko se prigovor odnosi na podatke o međama i drugim granicama (položaj i oblik), površini i izgrađenosti katastarske čestice, Povjerenstvo određuje terenski uviđaj.
- Apelira na žitelje, vlasnike nekretnina, da se aktivno uključe u rješenje ovog dvostoljetnog problema kompliciranih imovinskopravnih odnosa, apelira Bubnjar, ukazujući na važnost dogovora.
- Sasvim iskreno pozivam i ujedno molim sve vlasnike koji nemaju već dogovoreno vlasništvo nekretnina da se do poziva na raspravu međusobno obiteljski i nasljedno dogovore jer sljedeći korak su Općinski sud u Zadru, odvjetnici, ročišta i nimalo mali financijski troškovi, poručuje Bubnjar.

(Ne)opravdano kašnjenje javnog uvida

Katastar i Sud su prenatrpani poslom tako da se usprkos završetku svih poslova dugo čekalo na izlaganje na javni uvid podataka katastarske izmjere s obnovom zemljišne knjige. Naime, nakon provedene katastarske izmjere, čije je trajanje u načelu ne duže od 2 godine, slijedi svojevrsno verificiranje izvršenih radova od strane katastarskog i sudskog povjerenstva, i tu je dolazilo do znatnih kašnjenja.

Srećom, posljednjih godinu dana što se tiče Zadarske županije sve je više javnih uvida. Javni uvidi su, koliko nam je poznato, u Briševu, Murvici, Pašmanu, Sv. Filipu i Jakovu, Turnju i Polači, a izlaganje na javni uvid katastarskih podataka krajem travnja kreće i u Škabrnji.

Zakup 120 hektara zemljišta na Vlačini

U tijeku je javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Škabrnja, na lokaciji Vlačine, koje je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Općinu Škabrnju predviđeno za zakup.

- Riječ je osam poljoprivrednih zemljišta ukupne površine 120 hektara. Šest poljoprivrednih zemljišta su pojedinačne površine od 5 hektara, a dva poljoprivredna zemljišta su pojedinačne površine oko 45 hektara, kaže Nediljko Bubnjar.
Zemljišta koja su predviđena za zakup, daju se u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.
Sudionici javnog natječaja za zakup mogu biti fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda podmirile sve obveze s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, odnosno sve obveze s osnove naknade za gospodarsko korištenje voda i svih javnih davanja, te protiv kojih se ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta.
Detaljniji podaci nalaze se na službenoj internetskoj stranici Općine Škabrnja: www.opcina-skabrnja.hr.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)