Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cigareta u kafiću kao vožnja bez vozačke

Autor:

06.05.2009. 22:00
Cigareta u kafiću kao vožnja bez vozačke

Foto: Adam VIDAS



Paljenje cigarete u kafiću ili restoranu, prema hrvatskom zakonodavstvu, jednako je težak prekršaj kao i vožnja pod utjecajem alkohola
Paljenje cigarete u kafiću ili restoranu, prema hrvatskom zakonodavstvu, jednako je težak prekršaj kao i vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine i do 50 kilometara na sat, vožnja motora na jednom kotaču, ili, na primjer, pokazivanje stražnjice na javnom mjestu.
Osim zapaljene cigarete u kafiću ili restoranu, kaznom od tisuću kuna, naime, sankcionira se i niz prometnih prekršaja, poput vožnje automobila s 0,5 do jedan promil alkohola u krvi, vožnje u vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, prekoračenje dopuštene brzine u naselju za 20 do 30 kilometara na sati te izvan naselja od 30 do 50 kilometara na sat, nezaustavljanje ispred pješačkog prijelaza pred semaforom ili prometnim policajcem.
Tisuću kuna platit će i vozač koji nakon prometne nesreće, prije ispitivanja, popije alkoholno piće ili konzumira opojne droge i lijekove, motorist koji vozi bez kacige ili na jednom kotaču, vozač koji sjedne za volan tijekom bolesti ili umora, ili vozač koji pretjecanjem ugrožava druge sudionike u prometu.
Osim kazne od 1.200 kuna, koliko se plaća ako vam pauk odveze automobil, s iznosom od tisuću kuna na licu mjesta komunalni redar može, na primjer, kazniti vlasnika psa koji nije na uzici, trči zelenom površinom ili vlasnika psa koji uz sebe nema pribor za čišćenje fekalija.
Najmanje tisuću kuna, baš kao i pušač koji puši na zabranjenom mjestu, platit će i trgovac božićnim jelkama kojega inspekcija zatekne pri nelegalnoj sječi, prodaji ili kupnji jelki.
Novčanom je kaznom od 1.000 kuna zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana svojedobno na sudu kažnjen nogometaš Dino Drpić koji je u revoltu navijačima pokazao golu stražnjicu.
Tek 600 kuna više platio je 21-godišnjak koji je na Thompsonovom koncertu na središnjem zagrebačkom trgu snimljen s ustaškom kapom, a uz novčanu je kaznu, doduše, zaradio i uvjetnu kaznu od 25 dana zatvora.


 KAZNE OD 1000 KUNA


– pušenje u kafiću
– vožnja s 0,5 do jedan promil alkohola u krvi
– vožnja bez vozačke
– vožnja motora na jednom kotaču
– opasno pretjecanje
– konzumiranje alkohola ili droga iza prometne nesreće
– šetnja s psom bez uzice
– pokazivanje stražnjice u javnosti