Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Crkva ne želi turističku komercijalizaciju

Autor:

06.05.2009. 22:00
Crkva ne želi turističku komercijalizaciju


Prijašnjih smo godina s cjelodnevnim radom počinjali od 1. lipnja, no s obzirom da je trenutačno dosta predsezonskih gostiju, mislimo da je dobro ove godine već u svibnju produžiti radno vrijeme, kazao je mons. Mustać, naglasivši da je ta opcija još u razmatranju jer nemaju dovoljno čuvara


Pored sunca i mora, najljepšeg zalaska na Jadranu te Morskih orgulja i Pozdrava suncu sakralni su objekti zadarske gradske jezgre nezaobilazna stanica svih zadarskih posjetitelja, a narijetko i glavni motiv za posjet Zadru. Vidljivo je to po brojnim grupama, ali i individualnim stranim i domaćim turistima, koji slušajući vodiča ili pak s katalogom u ruci razgledavaju zadarske kulturne znamenitosti. S dolaskom toplijih dana broj posjetitelja se znatno povećava, a sudeći prema trenutačno aktualnoj turističkoj predsezoni, nadolazeća “špica” sezone ne bi trebala biti lošija nego inače.
Turistička ponuda
Da su kulturno-povijesni spomenici Zadra jedan od važnijih aduta naše turističke ponude, dokazano je i prijašnjih sezona kada se zabilježeni porast broja gostiju i broja noćenja odrazio i na njihovu posjećenost. Poznato je tako da je upravo radi zadovoljenja potreba sve većeg broja zainteresiranih turista prije nekoliko godina regulirano i “radno vrijeme” istih. Naime, za razliku od ranijih godina kada su bile otvorene tek u jutarnjim i popodnevnim terminima, u posljednje je vrijeme većina sakralnih građevina otvorena tijekom cijelog dana.
Kako doznajemo u razgovoru s mons. Ivanom Mustaćem, katedralnim župnikom i generalnim vikarom Zadarske nadbiskupije, jednako će tako biti ove godine, a još se razmatra hoće li biti moguće cjelodnevni rad organizirati već od 1. svibnja.
– Prijašnjih smo godina s cjelodnevnim radom počinjali od 1. lipnja, no s obzirom da je trenutačno dosta predsezonskih gostiju, mislimo da bi bilo dobro ove godine već u svibnju produžiti radno vrijeme, kazao je mons. Mustać, naglasivši da je ta opcija još uvijek u razmatranju jer trenutačno na raspolaganju nemaju dovoljno čuvara.
Naglasio je također da se u posljednjih nekoliko godina ne naplaćuje posjet niti jednoj crkvi pa tako ni katedrali Sv. Stošije, a jednako će biti i predstojeće sezone.
– Posjeti katedrali kvalitetno funkcioniraju već godinama. Naši vodiči znaju da se tumačenje vrši ispred crkve, a u crkvu se ulazi u tišini. Svi su oni već naučili da nikako nije primjereno kada bi, primjerice, pet grupa i njihovih pet vodiča u isto vrijeme govorili u crkvi, kazao je Mustać, naglasivši da individualni posjetitelji, onih koji nemaju vodiča, nisu tražili osobu koja bi i njima kazala nešto više o povijesti crkve.
– Ja znam da u drugim zemljama postoje osobe koje u crkvi rade kao vodiči, a negdje čak za pojedinačne posjetitelje postoje i takozvani audiovodiči, no mi posjetitelje s takvim interesom nismo imali, kazao je Mustać, naglasivši potom kako on sam zapravo ne podržava takve novosti kada je crkva u pitanju. Kako sam kaže, posjete crkvi kao kulturnoj znamenostosti ne želi komercijalizirati.
Sve više posjetitelja
Što se tiče radnog vremena, i ove je godine iznimnka Stalna izložba crkvene umjetnosti Samostana sv. Marije koja je zadržala dvokratno radno vrijeme. Kako ističe don Pavao Kero, ravnatelj SICU-a, bogatstvo benediktinske zbirke od 1. svibnja je moguće razgledati u razdoblju od 10 do 13 te od 18 do 20 sati, a nedjeljom od 10 do 13 sati.
– U ovoj turističkoj sezoni neće biti promjena što se tiče radnog vremena, a i cijena ulaznice ostaje ista pa će i ovog puta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti od 5 do 20 kuna, kazao je don Kero, naglasivši da je cijena za djecu i grupne posjete djece pet kuna, za studente i grupne posjete odraslih deset kuna te za pojedinačne osobe dvadeset kuna.
Kazao je isto tako da se ova godina ni po čemu ne razlikuje od prijašnjih, a broj posjetitelja se, kako je to bilo i očekivano, povećava s povećanjem ukupnog broja gostiju.
– Nakon blagdana Uskrsa broj posjetitelja se znatno povećao, što smo i očekivali. I ove godine smo odlučili nastaviti s dvokratnim radnim vremenom za vrijeme sezone, jer smo uvjereni da je cjelodnevan rad za ljetnih vrućina, kada su ljudi za vrijeme dana na ručku ili na plaži, zaista nepotreban, kazao je ravnatelj, naglasivši kako niti posebnih molbi ili zahtjeva turista nije bilo, a u slučaju da tijekom dana ipak netko dođe, on neće otići neispunjene želje, jer muzej će se za takve grupe otvoriti izvanredno.
Za one grupe koje u posjet dođu bez pratnje vodiča na raspolaganju stoji netko od časnih sestara koje govore pet stranih jezika, dok pojedinci na raspolaganju imaju katalog u kojemu je svaki predmet u muzeju pojedinačno opisan.
– Mi smo jedan od najposjećenijih muzeja u državi i smatram da je razlog tome upravo dobra organiziranost. Pritužbi još nikada nismo imali i svatko tko nas posjeti iz muzeja izađe zadovoljan. No, mi smo muzej rizničkog tipa i ne bavimo se još nekom dodatnom djelatnošću, poput ugostiteljskog objekta u kojem bi se posjetitelji naknadno mogli okrijepiti, kako je to najčešće u drugim muzejima, istaknuo je Kero, napomenuvši potom da tome doprinosi lokacija muzeja na Poluotoku koji uključuje brojne ugostiteljske i trgovačke objekte pa je tako staru gradsku jezgru ovim putem nazvao njihovim zajedničkim dvorom.