Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Davor Buljan utajio 1,5 milijuna kuna poreza?!

Autor: Suzana Bandić

06.05.2009. 22:00
Davor Buljan utajio 1,5 milijuna kuna poreza?!

Foto: Zvonko KUCELIN



Slučaj utaje poreza otkriven je sasvim slučajno, a navodno je riječ o neplaćenom porezu još iz 2001. i 2002. godine, pa je Općinsko državno odvjetništvo to dodalo u “Spis Buljan” kojim ga se tereti zbog prijevare dvojice Slovenaca


Protiv Davora Buljana, odvjetnika koji je zadarskoj javnosti poznatiji po nadimku „đavolji odvjetnik” Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je prije nekoliko dana podiglo optužni prijedlog zbog utaje poreza od 1,5 milijuna kuna.
No, u cijeloj “priči” najzanimljivije je je to što je ovaj slučaj utaje otkriven sasvim slučajno.
Naime, na istom sudu Buljan je optužen zbog kaznenog djela prijevare “teške” 2,6 milijuna kuna, za koliko je on, posredujući u kupnji Marine Dalmacija, prevario dvojicu Slovenaca. Riječ je o Joži i Franji Ocepek, inače vlasnicima tvrtke „Kiim Plovila” iz Trbovlja u Sloveniji koji su zbog prijevare Buljana i prijavili 24. ožujka 2004. godine. Slovenci su s Buljanom sklopili ugovor o poslovnoj suradnji još 2000. godine i po njegovu naputku na račun tvrtke “Medial.com” uplatili iznos od 600 tisuća tadašnjih DEM.
Međutim, nakon uplate Buljanu se izgubio svaki trag.
Slučajno otkrili dug
Protiv Buljana je potom pokrenuta istraga kojom se došlo do saznanja kako je on obmanuo Slovence na način da su oni vjerujući kako uplaćuju novac na račun tvrtke “Medial.com”, taj novac zapravo uplatili njemu.
Navodno je upravo to saznanje bilo ključno za Poreznu upravu Zadar u otkrivanju Buljanovog dugovanja na ime poreza u visini od 1,5 milijuna kuna još iz 2001. i 2002. godine.
Općinsko državno odvjetništvo stoga je u Buljanov spis zbog prijevare Slovenaca dodalo još i optužni prijedlog zbog utaje.
No, jučerašnja je rasprava odgođena zbog nedolaska kontroverznog odvjetnika, ali i prevarenih. Odvjetnik se ispričao sudu u pismenom obliku zbog nedolaska te je zatražio odgodu od tri mjeseca koliko mu je, kako je obrazložio, potrebno kako bi prikupio svu dokumentaciju za svoju obranu. Između ostalog, u svojoj je ispričnici naveo kako treba pribaviti dokumentaciju iz “Banke Popolare” preko koje je izvršena uplata te izvadak iz računa tvrtke “Medial.com.” Slovencima, međutim, nije uručen poziv s obzirom na to da su, kako je pojasnio sudac Hrvoje Visković, promijenili adresu stanovanja.
Rasprava je odgođena, a novo je ročište zakazano za 8. lipnja.
Spomenimo još i to da je ovo u nepunih mjesec dana već drugi postupak koji se na Općinskom sudu u Zadru vodi protiv Davora Buljana zbog istog kaznenog djela.
Prijevara za kupnju “TVIK”-a
Podsjetimo, u prvom postupku koji je započeo 8. travnja pred istim sucem, Buljana optužnica tereti da je tijekom 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem ugovorio kupnju tvornice “TVIK d.d. Knin”, ali da tvornicu nije kupio, već ih prevario i “uzeo” 175 tisuća američkih dolara.
Buljan ni tada nije došao na zakazano ročište, već se sudu pismeno ispričao tražeći i tada da se rasprava odgodi na tri mjeseca kako bi za svoju obranu prikupio svu potrebnu dokumentaciju. Bez obzira na to, sudac Hrvoje Visković izvanraspravno je saslušao Antu Ljubičića s obzirom na to da on inače, živi u Americi. Ljubičić je sa svojim, sada bivšim poslovnim partnerom Michaelom Pranjićem, također iz Amerike, tijekom 2002. godine namjeravao kupiti kninsku tvornicu. Ljubičić je tada u svom iskazu sucu ispričao kako su on i Pranjić na ideju o kupnji kninskog “TVIK”-a došli preko nekih Pranjićevih poslovnih partnera, a s kojima je on surađivao jer se bavi preprodajom rabljenih strojeva za proizvodnju vijaka.
Potom su stupili u kontakt s Buljanom i nedugo zatim došli u Hrvatsku kako bi s njim sklopili ugovor o zastupanju pri kupnji tvornice preko stečajnog upravitelja. Buljan im je, tvrdi, rekao kako se tvornica prodaje za pet, šest milijuna eura, ali da im je on može isposlovati za milijun američkih dolara. Osim toga oni bi trebali platiti 175 tisuća američkih dolara za postupak kupnje te još dodatnih 10 tisuća eura za njegove odvjetničke usluge. Pristali su, dali predujam od 175 tisuća američkih dolara i prepustili posao Buljanu koji se u njihovo ime javio na natječaj s ponudom u visini od 500 tisuća eura i uvjetom da će zaposliti 300 radnika. No, nije sve išlo po planu, pa je taj prvi natječaj poništen. Dogovorili su se da će se ponovno javiti na drugi, ali u međuvremenu je Pranjić odustao od svega.
Svako tuži svakoga
Tužio je Buljana za prijevaru i zatražio svojih 87,5 tisuća dolara natrag. Ljubičić, međutim, nije odustajao od kupnje. Sklopio je s Buljanom novi ugovor koji je trebao biti identičan prvom, a od Pranjića je u Americi za iznos od jednog dolara otkupio njegova, ugovorom zajamčena, prava. Nedugo nakon potpisivanja drugog ugovora, Ljubičić je, međutim, na internetu vidio obavijest da je kninski “TVIK” prodan bjelovarskoj tvrki “DIV”. Nazvao je Buljana da ga upita što se dogodilo, ali ovaj ga je uvjeravao kako je sve u redu obećavajući i dalje da će mu isposlovati tvornicu prema ugovoru. Čak je izradio i elaborat prema kojem bi nakon kupnje trebao sklopiti ugovor s Carinskom upravom kako bi se stvorili uvjeti za poslovanje. Cijelo vrijeme mu je, kako je ispričao Ljubičić, dostavljao i neke lažne dokumente, a s ciljem da ga što dulje zadrži u zabludi. Međutim, Ljubičić je nakon objave na internetu o prodaji “TVIK”-a kontaktirao kupce iz Bjelovara koji su mu, a nakon što su bili sigurni da je tvornica njihova, rekli o čemu je zapravo riječ. Buljan se, naime, na drugom natječaju u njihovo ime nije ni natjecao, već se s kupcima i stečajnim upraviteljem nagodio i prepustio im kupnju, a njihove novce strpao je u džep.
Tada je konačno i Ljubičić shvatio o čemu je riječ, pa je protiv Buljana i on pokrenuo parnicu kojom je zatražio svojih 87,500 USD-a. Parnicu je i dobio, ali ni do danas nije vidio svoj novac. Stoga je pokrenuo i drugu parnicu protiv njega u Zagrebu, a u kojoj ga zastupa odvjetnik Zvonimir Hodak. No, tu priči nije kraj. U međuvremenu je i Davor Buljan tužio Ljubičića, a kako je u optužnom prijedlogu naveo, zbog nepodmirenih obveza prema njemu.
Naime, Buljan od njega traži 1.882,108 kuna, a sve na račun poslova koje je za njega obavio.