IPA zamjenjuje dosadašnje programe

Slika korisnika admin
Autor: 
predavanje_ipa
Ivan JAMIČIĆ
Predavanje je održano u Velikoj vijećnici Doma Županije

U Velikoj vijećnici Doma Županije, u sklopu Europskog tjedna 2009., održano je predavanje pod nazivom "Mogućnosti međunarodne suradnje u okviru IPA programa Europske komisije". Predavač Lovro Jurišić iz Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije upoznao je prisutne sa samim IPA programom. Riječ je o integriranom pretpristupnom instrumentu za pomoć zemljama kandidatkinjama. IPA predstavlja novi instrument pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. - 2013., koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD.

Republika Hrvatska korisnica je IPA programa i to od 2007. godine do trenutka stupanja u članstvo EU. Za sveukupnu koordinaciju programa IPA u RH zadužen je Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF), a za sveukupno financijsko upravljanje Ministarstvo financija.

Ovaj jedinstveni pretpristupni instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju razlikuje dvije skupine zemalja: države sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, te države sa statusom kandidata za članstvo u Europskoj uniji, dakle Hrvatska, Makedonija i Turska.

U slučaju država kandidatkinja za članstvo, Europska unija uz navedene oblike potpore osigurava i sredstva koja financiraju projekte potpunog usklađivanja nacionalnih zakona s pravnom stečevinom Unije, pune primjene usklađenog zakonodavstva, kao i pripreme korisnica programa za provođenje kohezijske i poljoprivredne politike Unije.

Program IPA sastoji se od sljedećih pet sastavnica: pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj.

- Prekogranična suradnja postaje jedan od glavnih ciljeva regionalne politike, istaknuo je Jurišić.

Zadarska županija kandidat je za dva programa, RH - BiH i Jadranska prekogranična suradnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno