Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“More snova”

Autor: Katina Vrsaljko

06.05.2009. 22:00
“More snova”


Godinama već ronim i svaki put u morskim dubinama odvija se neka nova priča, nikad mi ne dosadi, rekao je Ive Šoša, autor podvodnih fotografija


Otvorenje izložbe podvodnih fotografija pod nazivom “More snova” u Zavičajnom muzeju Novigrad, okupilo je proteklog tjedna brojne Novigrađane, ali i druge obožavatelje morskih dubina. Autor fotografija jadranskog i mediteranskog podmorja je Ive Šoša, kojem je ovo, nakon četiri skupne izložbe, prva samostalna.
– Profesionalno sam se bavio ronjenjem, a fotografijom sam se bavio za svoj gušt, tako da je podvodna fotografija došla kao logičan slijed, a pretvorila se u moju opsesiju. Godinama već ronim i svaki put u morskim dubinama odvija se neka nova priča, nikad mi ne dosadi, rekao je Šoša.
I zaista je tu priču uspio dočarati na svojim fotografijama, što dokazuje i velik odaziv na otvorenje izložbe, ali i zadovoljstvo samog organizatora.
Za organizaciju izložbe pobrinuo se Branimir Baždarić, član novigradskog Općinskog poglavarstva. Kako kaže, povod za postavljanje izložbe je nastao sasvim spontano.
– Autor i ja smo dobri prijatelji i oduvijek veliki zaljubljenici u more te smo kroz razgovor došli na ideju za postavljanje izložbe, a njegov jedini uvjet bio je da se pronađe adekvatni kameni zid, rekao je Baždarić.
Kako kaže, on se odmah sjetio Zavičajnog muzeja, a to se svidjelo i voditelju zbirke, Jadranu Anzuloviću, koji je izložbu i službeno otvorio.
– Ovo je prva samostalna izložba u prostoru Zavičajnog muzeja, a priča o podmorju vješto je utkana unutar stalnog postava kamene crkvene plastike, stare preko tisuću godina, rekao je Anzulović.
Uz njega i organizatora, na svečanom otvorenju okupljene je pozdravio i Stanislav Maroja, voditelj Odjela za kulturu u Gradu Zadru.
Kako je Novigrad mjesto koje živi s morem i od mora, organizatoru je bilo bitno približiti mještanima teme koje su im svakodnevno bliske.
– Još jedan povod za otvaranje izložbe je i druženje jer u današnjem svijetu zaista nedostaje bliska interakcija među ljudima, dodao je Baždarić.
Fotografije koje prikazuju floru i faunu podmorja, različite vrste riba te igru svjetla i sjene zainteresirani će moći pogledati, a ako žele i kupiti do kraja lipnja.