Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Viru se počele isplaćivati božićnice?!

Autor: Dragana Glavočić

06.05.2009. 22:00
Na Viru se počele isplaćivati božićnice?!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jednokratna materijalna pomoć trebala je biti isplaćena u 12. mjesecu 2008. godine. No, namjerno je zadržana do početka predizborne kampanje i sada će biti isplaćena u svrhu pridobivanja glasača od strane načelnika Kristijana Kapovića i vladajuće koalicije, kaže se u pripćenju virskog HDZ-a, HSP-a, HNS-a, HSU-a, HKDS-a i Mladeži HSP-a
Nedavno su predstavnici stranaka HDZ-a, HSP-a, HNS-a, HSU-a, HKDS-a i Mladeži HSP-a u Viru uputili priopćenje za javnost u kojem se pojašnjava kako se financira predizborna kampanja od strane aktualnog načelnika Općine Vir s novcem poreznih obveznika i građana kako bi se kupili glasači.
U priopćenju stoji da je jednokratna materijalna pomoć trebala biti isplaćena u 12. mjesecu 2008. godine, neposredno prije Božića u obliku božićnice. Da bi se steklo pravo na novčanu naknadu, građani su trebali predočiti dokaze o podmirenju svih obveza i troškova prema Općini Vir. Građani su zahtjeve općine ispunili, dostavili na vrijeme svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega je trebala biti izvršena jednokratna isplata koja nije izvršena od strane Općine Vir. Nadalje stoji u priopćenju da su sredstva koja su trebala biti isplaćena u obliku božićnica, namjerno zadržana do početka predizborne kampanje i sada će biti isplaćena u svrhu pridobivanja glasača od strane načelnika Kristijana Kapovića i vladajuće koalicije.
Oporba u Viru naglašava da je dobro znano da je to novac poreznih obveznika otoka Vira koji se koristi iz Općinskog proračuna za ostvarivanje osobne promidžbe u predizbornoj kampanji.
Kontaktirali smo načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića koji je reagirao na spomenute optužbe kazavši da u cijelom ovom slučaju nema ništa sporno.
– Jedino što bi bilo problematično je to da nije došlo do isplate naknada. No, unatoč činjenici da se radi o kriznoj godini isplata slijedi, kazao je Kapović.
U mjesecu prosincu prošle godine počeli se s prikupljanjem dokumentacije koja ukazuje da su stanovnici Općine Vir podmirili sve obveze prema komunalnoj tvrtki i općini, a uz to na otoku imaju prebivalište minimalno godinu dana.
– S obzirom da za taj posao ipak treba proći izvjesno vrijeme kako bi se sva prikupljena dokumentacija pregledala, novčana naknada isplaćuje se ove godine u svibnju s tim da je i prijašnjih godina isplata bila u ovo doba godine, kazao je Kapović. Svi oni mještani koji imaju dugovanje prema Općini i komunalnoj tvrtki ne može im se isplatiti novčana naknada.
Od 2004. godine Općina Vir svake godine isplaćuje novčanu naknadu onim žiteljima koji zadovoljavaju propisane uvjete. Posljednjih pet godina broj građana koji podnose zahtjev za novčanom naknadom konstantno se povećava za 50 do 60 osoba, a time se i iznos naknade povećava.
– Godine 2004. zaprimili smo 350 zahtjeva, a naknade su isplaćene krajem siječnja naredne godine u iznosu od 350 kuna. Posljednje dvije godine Općina isplaćuje 500 kuna. Ove godine obrađeno je 452 zahtjeva koji udovoljavaju kriterijima, zaključio je Kapović.