Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvi rođendan ‘Šigurece’

Autor: Nikola Markulin

06.05.2009. 22:00
Prvi rođendan ‘Šigurece’

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U bivšem kinu Pobjeda jučer je peti put predstavljen program projekta ‘Artikultura’. Radi se o programu za svibanj koji se sastoji od devet manifestacija iz područja, kako kažu voditelji projekta, urbane i alternativne kulture. Podsjetimo se, projekt „Artikultura” plod je suradnje i zajedničkog napora šest zadarskih udruga i „Callegro” centra. Program su predstavljali Juraj Aras i Nenad Pepić iz udruge Teatro Verdi i Vedran Miočić-Stošić iz udruge Šigureca.
Budući da udruga Šigureca slavi svoj prvi rođendan, što se u programu „Artikulture” manifestira u dva slavljenička dana, prvi je govorio Vedran Miočić-Stošić:
– Dakle, Šigureca će svoj rođendana slaviti dva dana bogatim programom. Za prvi dan, 15. svibnja, pripremili smo likovni okršaj slikovito nazvan „Rotkvice i kukumari” u kojem će slikajući djela na razne teme sudjelovati podijeljeni muškarci i žene, amaterski slikari i slikarice. Slike s tog okršaja prodavat ćemo u subotu 16. svibnja, a prihod od prodaje namijenili smo udruzi „Duga” koja pomaže u slučajevima obiteljskog nasilja. Nakon likovnog okršaja kazališna skupina „3. skupina zemljopisnog rizika” izvest će predstavu „Reminiscencrtice iz prošlosti”. Potom ćemo rpikazivati dokumentarne rock filmove (DORF) sa festivala održanog u Vinkovcima. Za subotu pripremili smo koncert na kojem će sudjelovati legendarna riječka rock grupa „Grč”, perspektivna grupa „Cold Snap” iz Varaždina, te zadarski bend „Crasso De Odio” koji će tom prilikom promovirati svoj novi album. Nakon svršetka koncerta zabava se nastavlja u Studentskom klubu Božidar Lerotić gdje će glazbu puštati dba zadarska DJ-a. Osim ova dva dana kada slavimo rođendan, najavit ću još i nastup zadarskog benda „Alergija” 30. svibnja.
Nenad Pepić uobičajeno je predstavio dramsku komponentu programa:
– Već večeras održat će se prva od četiri dramske „točke” našeg programa za svibanj. Radi se simultanom performansu „Simpozij/Dezintegracija” autora Marija Županovića. Devetnaestog svibnja ugostit ćemo predstavu Teatra EXIT „Samo jučerašnja vijest” redateljice Ive Srnec, a 24. svibnja Sonja Pregrad će otplesati predstavu suvremenog plesa „Solo”. Također, od 21. do 24. svibnja Sonja Pregrad će voditi radionice suvremenog plesa. Najzad, 26. svibnja ćemo ugostiti svoj prvi međunarodni program. To je Teatar Vasistas iz Francuske s predstavom „Silence” redateljice Argyro Chioti. Osim ovog dramskog dijela programa valja spomenuti i koncert kojim će grupa „Ashes you leave” promovirati svoj novi album „Songs of lost”, a koji će se održati 23. svibnja.
Nakon najave programa Pepić i Miočić-Stošić apelirali su na posjetitelje događaja u sklopu „Artikulture” da prestanu s neprimjerenim ponašanjem u ulicama blizu kina Pobjeda kojim uznemiravaju stanare. Naime, kako su Pepić i Miočić-Stošić kazali, dio stanara već se neko vrijeme žali na ponašanje izvan kino dvorane posjetitelja događaja (mahom koncertnih) u Pobjedi, a zaprijetili su i potpisivanjem peticije protiv programa u kinu Pobjedi. Budući da ponašanje posjetitelja izvan mjesta održavanja događaja nije u nadležnosti organizatora, Pepić i Miočić-Stošić su rekli kako je o svemu obaviještena Policija koja je obećala pomoć. Svejedno, apel su uputili kako bi se programi za kojima Zadrani itekako vape nastavili održavati u ovom po svemu vrlo prikladnom prostoru.