Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pušači okupirali terase

Autor:

06.05.2009. 22:00
Pušači okupirali terase

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da danas ne možemo pušiti ni vani, vjerojatno ne bismo ni išle u kafić nego bismo kavu popile u kući. Jednostavno, kava bez cigarete ne ide. Tako ja razmišljam danas, no ipak podržavam zakon, jer je pušenje u svakom slučaju štetno i za pušača i za okolinu, kazala je jedna Zadranka


Nakon polugodišnje odgode Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima jučer je konačno stupio na snagu. Stoga su se, nakon višemjesečne prilagodbe i pripreme, ugostitelji, kojima ova zabrana najteže pada, konačno suočili s ovom rigoroznom mjerom.
Čin i kazna
Podsjetimo stoga da je zakon donesen još u studenom prošle godine, a zbog odgode se do sad primjenjivao samo u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, s izuzetkom psihijatrijskih bolnica. No, osim spomenutog, prema hrvatskom Zakonu o zabrani pušenja, pušenje je od jučer dopušteno samo na terasama, dok su restorani već morali osigurati prostor za pušenje u kojima se, pak, neće moći posluživati hrana i piće.
Zakonom je propisano da će kaznu morati platiti gost, konobar i ugostitelj. Ugostitelj će u slučaju kršenja zakona morati platiti iznos u rasponu od 5 do 15 tisuća kuna, a kazna za konobara i gosta iznosi 1.000 kuna.
Uzevši u obzir jučerašnju situaciju u zadarskim kafićima, čini se da su ugostitelji i njihovi gosti vrlo dobro upoznati s prethodno navedenim propisima, zbog čega se, iako su znali da još jučer nisu mogli biti kažnjeni nego tek upozoreni, ipak nisu izlagali riziku.
Tome je, dakako, pridonijelo i proljetno vrijeme, koje većinu gostiju izmami na kavicu na terasi kafića, a što nam je potvrdila i jedna djelatnica.
– Pušači su još jučer sjedili unutra, no danas su svi oni vani i od jutros zaista nije bilo nikakvih problema niti potrebe za upozorenjima. S obzirom da je vani toplo i ugodno, vidim da im to ne pada teško, a tako će biti sve do jeseni, kazala je ova djelatnica, naglasivši da će se prvi pravi problemi vidjeti tek kad zahladi i kada se terase kafića zatvore.
Naglasila je također da je pad prometa neizbježan, osobito u manjim kafićima koji žive od svojih stalnih gostiju i njihovih svakodnevnih kava uz cigaretu.
Da je tako, uvjerile su nas i dvije gospođe koje su ispijajuću kavu uz neizbježnu cigaretu jučer sjedile u ugodnom ambijentu osunčane terase jednog zadarskog ugostiteljskog objekta. Na pitanje bi li i da je jučerašnje vrijeme bilo hladnije također sjedile na terasi ili bi ipak popile kavu unutra, odgovorile su da u tom slučaju ne bi niti izlazile iz kuće.
– Da danas ne možemo pušiti ni vani, vjerojatno ne bismo ni išle u kafić nego bismo kavu popile u kući jer, jednostavno, kava bez cigarete ne ide. Tako ja razmišljam danas, no ipak podržavam zakon, jer je pušenje u svakom slučaju štetno i za pušača i za okolinu, kazala je jedna od od ovih gospođa, napomenuvši da će i nadolazeće toplije vrijeme na neki način značiti i vrijeme prilagodbe te da će se i sama potruditi da do jeseni ipak prestane pušiti.
Iako smo se nadali da je među gostima koji su jučer sjedili u kafiću i nisu pušili možda ipak pokoji pušač koji iz poštovanja prema zakonu ipak nije zapalio cigaretu, to nije bilo tako. Potvrdili su nam to dvojica prijatelja koji su uz kavu bez cigarete sjedili u zatvorenom prostoru, dok je na baš svakom stolu na terasi istog kafića pepeljara bila puna. Jedan od njih nikada nije bio pušač, a drugi je strastveni pušač bio čak 40 godina, no posljednjih šesnaest nije zapalio niti jednu cigaretu.
Tko su građani drugog reda?
– Pušenje u zatvorenom prostoru nikako ne podržavam i smatram da je ovaj zakon u potpunosti ispravan. Prije svega smatram da je pušenje u neposrednoj blizini nepušača krajnje neodgovorno, jer ako netko odluči trovati i ubijati samoga sebe, on nikako nema pravo činiti to i nekom drugom. Pa pogledajte samo ovog konobara koji ni kriv ni dužan za vrijeme svog radnog vremena popuši gotovo cijelu šteku cigareta, odrješit je ovaj gospodin, koji ljutnju prema pušačima i svima koji pušenje podržavaju nikako ne skriva te navodi kako svi oni u svojoj kampanji povlače potpuno krive parametre, a sve to u pokušaju “mazanja očiju” šire javnosti.
– Ugostitelji i proizvođači cigareta u ovom slučaju konstantno spominju pad profita i gospodarsku krizu. To su za mene budalaštine, jer, recite mi je li gore da jedan konobar ostane bez posla pa mora tražiti drugi posao ili da njegovo dijete ostane bez oca koji na svom radnom mjestu zaradio rak pluća? – zaključuje naposljetku ovaj Zadranin.
No, s obzirom da su mišljenja i stavovi pušača i nepušača u suštini različita, što je s obzirom na njihov status i razumljivo, potpuno drukčije objašnjenje od prethodnoga dala nam je gospođa koja je na terasi istog kafića uživala u cigareti.
– Da je danas kišovito ili hladnije vrijeme, sjedila bih u kafiću i pušila bez obzira na cijenu. I to prvenstveno iz razloga što zakon koji nam zabranjuje pušenje nije u potpunosti definiran. Osim toga, nije jasno ni što će napraviti onaj koga inspekcija kazni, a tko na licu mjesta nema kod sebe 1.000 kuna za platiti kaznu, pojasnila je ova gospođa. Da bi provedba ovog zakona uistinu bila provediva i jasna, prvo bi trebalo zatvoriti tvornice duhana, zaključila je sugovornica.
Mišljenje slično ovome dale su nam i dvije prijateljice, naravno, pušačice, koje kažu da je zakon ipak malo prerigorozan, jer se na ovaj način osjećaju doslovce kao građanke drugog reda.
Iako upravo izazivanje tog efekta, odnosno srama i nelagode među pušačima, što će u konačnici i među njima rezultirati gađenjem prema ovoj ružnoj navici, i jest krajnji cilj Zakona o zabrani pušenja, pušači su, kako se pak čini prema prvotnim komentarima, za sada “tvrd orah”.