Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radionica suvremenog plesa Sonje Pregrad

Autor: Nives Rogoznica

06.05.2009. 22:00
Radionica suvremenog plesa Sonje Pregrad

Foto: Filip BRALA



U sklopu radionice 24. svibnja će u dvorani kina Pobjeda s početkom u 20.30 biti izvedena plesna predstava “Solo”/Riječ je o predstavi koja kroz četrdesetminutnu izvedbu komunicira na više nivoa
U organizaciji Kazališne udruge “Zalet” od 21. do 24. svibnja održat će se radionica suvremenog plesa, koju će u prostoru udruge voditi profesionalna plesačica i koreografkinja iz Zagreba Sonja Pregrad.
Naziv radionice je “Plesne rečenice”, a prijave se primaju na 091/898 57 98.
– Počet ćemo s zagrijavanjem, fokusiranjem pažnje na tijelo kroz zadane elemente i istraživanjem načina i kvalitete kretanja, a u drugom dijelu ćemo se baviti različitim načinima na koje možemo razvijati i zadavati plesni materijal, od improvizacije do koreografije što ukjljučuje i igranje sa zadanim materijalom, razvijanje zajedničke sekvence i improvizacijske igre, kazala je voditeljica programa udruge Zalet Iva Burčul.
Sonja Pregrad diplomirala ples i koreografiju 2005. na Arnhem Dance Academy. Kao plesačica i izvođačica surađivala je s Keren Levi (Out of service), Irmom Omerzo (Foto-plession, Bajka u parku), Marinom Petković (Neka cijeli ovaj svijet… ili pokušaji 7,8,9), Willijem Dornerom (Three seconds, Future), Kate Foley (Anđeli Suđerca), Eszter Gal, Tony Thatcherom i Kilinom Cremonom u Hrvatskoj, Nizozemskoj i Austriji.kao autorica djeluje i samostalno (O tijelo moje, 2007. – izvedbe u Tvornici kulture, FANI festivalu Kutina i na Inteatro festivalu u Polverigij, Italija; Strategije u mom radu, 2006. – izvedbe na Velesajmu kulture, u Kocki, Split, KontaktBudapest festivalu, Budimpešta i na SNDO Amsterdam, Ničega se bojim, 2005. – izvedbe SNDO Amsterdam, Platforma mladih koreografa Zagreb, All the things you could be by now if…, 2002. EDDC. Arnhem)  te u suradnji sa Anastazijom Debelli (Zmajeva geometrija, 2008.), Zrinkom Šimičić, Ivom Hladnik i Darijom Doždor (SOBE, 2007.), Scottom Wellsom, Stine Jorgensen i Ianom Wintersom, Magpie music and dance improvisation company i Aharonom Israel. Zajedno sa Zrinkom Šimičić, Borisom Bartom i Ivom Hladnik 2007. je pokrenula IMPROSPEKCIJE – međunarodne susrete umjetnika improvizatora u Zagrebu, a kao pedagog radila je u Liberdanceu, Zagrebačkom Kazalištu Mladih, Centru Mladih Ribnjak, Centru za kulturu i informacije Maksimir, Narodnom učilištu Dubrava, Plesnom Centru Tala, Hrvatskom Centru za Dramski Odgoj, Muzičkom učilištu Elly Bašić i drugdje. Kao asistent za pokret surađivala je s Miranom Kurspahićem (Sad kad je komunizam mrtav, moj život je prazan), Marinom Petković (Bez trećeg), Reneom Medvešekom (Glasi iz planina) i Harisom Pasovicem (Happiness.
U sklopu radionice 24.svibnja će u dvorani kina Pobjeda s početkom u 20.30 biti izvedena plesna predstava “Solo”. Predstava je nastala u suradnji Sonje Pregrad s Marinom Petković Liker, Ninom Bokanom, Sinišom Habušem i Nives Sertić. Riječ je o predstavi koja kroz četrdesetminutnu izvedbu komunicira na više nivoa; kao plesna koreografija, kao intimna slika, kao pretapanje emotivne i fizičke ekspresije unutar istog materijala, kao polimorfni skup različitih izvedbenih modaliteta: koreografije, performansa, video-spota, drame, improvizacije i instalacije povezanih u jednom tijelu na sceni.