Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sjećanje na stradale vatrogasce

Autor: Nenad Marčina

06.05.2009. 22:00
Sjećanje na stradale vatrogasce

Foto: Nenad MARČINA



Opreza nikada dosta, a posebice nakon strvaične pogiblje naših kolega na Kornatima. U svoje redove primili smo tridesetak novih među kojima je i nekoliko žena, sa stručna osposobljenost je na visokom nivou, kazao je zapovjednik Orlić


Predstavnici DVD-a Sali na blagdan Svetog Florijana položili su cvijeće i zapalili svijeću na saljskom groblju u spomen na sve poginule vatrogasce. Misu zadušnicu predvodio je don Filip Kucelin, župnik mjesta Sali, Žmana i Luke. Tom prigodom vatrogasci su se prisjetili svih stradalih, a posebno kolega tragično stradalih na Kornatima.
Zapovjednik saljskog DVD -a Dragan Orlić istaknuo je prioritete saljskog DVD-a, među kojima je izgradnja vatrogasnog doma. On će se sastojati od dvije zatvorene garaže, imart će radionice, kancalarije, sanitarni čvor i prostorije za odmor članova DVD-a, a sufinancirat će se iz proračuna dugootočke općine i županijske Vatrogasne zajednice u skladu s finacijskim mogućnostima.
Zapovjednik Orlić istaknuo je stručnu osposobljenost svoje vatrogasne postrojbe.
– Opreza nikada dosta, a posebice nakon strvaične pogiblje naših kolega na Kornatima. U svoje redove primili smo tridesetak novih među kojima je i nekoliko žena. Ovom prigodom ističem dobru i unčikovitu suradnju s tvornicom Mardešić i Parkom prirode Telašćica, kazao je zapovjednik Orlić dodajući kako su zahvalni Mardešiću jer se unutar tvornice nalazi i vatrogasno skladište.
 Na tom mjestu odvija se godišnja kontrola vatrogasnog aparata i kompletiranje vatrogasne opreme pod stručnim vodstvom zadarske tvrtke Alfa. Kolika je dobra povezanost saljskog DVD-a i Parka prirode Telašćica pokazuje i primjer zajedničkog dogovora za unapređenje vatrogasne protupožarne zaštite koja je već započela sa završetkom protupožarne sezone 2008. godine.
Zapovjednik Orlić je objasnio i potrebu edukacije dugootočkog stanovništva, a posebno razvijanje osjećaja protupožarne zaštite kod školske djece.
– Osnovnoškolce i djecu u vrtiću upoznajemo s temeljnim saznanjima protupožarne zaštite, obučavamo ih kako će se ponašati u slučaju izbijanja požara. Učimo ih kako u slučaju nužde upotrijebiti vatrogasne aparate te kome se i na koji broj telefona obratiti, ukoliko zaprijeti vatrena stihija, zaključio je Orlić.