Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Spomenik ždralu kao biogradski doprinos

Autor: Siniša Klarica

06.05.2009. 22:00
Spomenik ždralu kao biogradski doprinos

Foto: Siniša KLARICA



Pod pokroviteljstvom meksičke vlade, jučer je u Ujedinjenim narodima u New Yorku započeo godišnji sastanak organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace). Na sastanku radnog naziva „Ka odlučujućem desetljeću za nuklearno razoružanje”, sudjeluje i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez. Knez je kao izvršni dužnosnik ove organizacije, predstavio kratki dokumentarni film „Spomenik ždralu”, kao doprinos Hrvatske i Biograda nuklearnom razoružanju kakvog ga je zamislio Protokol Hiroshima – Nagasaki 2020. Ta godina, zacrtana je kao godina totalnog nuklearnog razoružanja, a zanimljvo je da sva nastojanja Gradonačelnika za mir posljednjih mjeseci idu paralelno s sličnom inicijativom koju je pokrenuo američki predsjednik Barack Obama. Nazočni su odali posebno priznanje Biogradu koji je kao mali grad, već poznat diljem svijeta po akciji u kojoj su biogradski osnovci naučili praviti papirnate ždralove, simbole nuklearnog stradavanja Hiroshime i Nagasakija.
Pred gradonačelnicima, moglo se čuti na sastanku, velik je posao napose kako uvjeriti zemlje poput Sjeverne Koreje da odustanu od svog vojnog nuklearnog programa. U vojnim je skladištima i na raketama još uvije 25.500 nuklearnih glava, koje treba u najbržem roku uništiti. O tome su jučer govorili UN-ov visoki predstavnik za nuklearno razoružanje Sergio Duarte i pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politiku i međuagencijsku suradnju Thomas Stelzer. Naravno, skupu su nazočili i predsjednik organizacije „Mayors for Peace”, gradonačelnik Hiroshime Tadatoshi Akiba, te gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue.


 POTOMCI PREŽIVJELIH I DANAS PATE OD TEŠKIH BOLESTI


Ivan Knez susreo se i s preživjelim „Hibakushama”, stanovnicima Hiroshime i Nagasakija, među kojima su bile Emiko Okada i Myako Odai. Ove dvije žene, tek su pukom srećom preživjele eksplozije atomske bombe. No preživljavanje za njih nije bio i kraj patnji. I jučer su one svjedočile o preživjelima i njihovim potomcima koji još i danas pate od posljedica radijacije i vrlo rijetkih bolesti. Jedan od takvih, naknadnih žrtva jest i Yuki Tominaga , unuka Eiko Okada koja je nedavno otpuštena iz bolnice u kojoj se liječila od vrlo rijetke vrste anemije. Posebno traumatično bilo je njeno svjedočenje o posjeti muzeju nuklearnog stradavanja u Hiroshimi (Hiroshima Peace Memorial Museum). Ona je pozvala sve okupljene da stvore svijet u kojem A-bomba nikad više neće biti prijetnja.




 KNEZ NOMINIRAN ZA ČLANA UPRAVNOG ODBORA


 Na popodnevnom sastanku izvršnog odbora kampanje 2020 organizacije gradonačelnik Biograda Ivan Knez nominiran je za člana upravnog odbora Mayors for Peace. Odluku o njegovom imenovanju, trebala bi potvrditi i generalna skupština organizacije na svom sastanku 7. kolovoza u Nagasakiju.
– Priznanje je to i Gradu Biogradu na Moru koji je ovim spomenikom ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja. Posebno nam je drago da su nam među prvima čestitali baš naši najveći navijači u svijetu Škoti, koje je posebno oduševila ova prezentacija, rekao je nakon nominacije biogradski gradonačelnik Ivan Knez.