Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Srce za Arbanase

Autor: Valentina Mlađen

06.05.2009. 22:00
Srce za Arbanase

Foto: Sebastian GOVORČIN



U prostorima Gradske knjižnice Zadar, ogranak Arbanasi održana je promocija dvd-a Arbanaški slavuji. Autor Bernard Kotlar na taj je način zadužio Arbanase sačuvavši na jednoj trajnoj multimediji već pomalo izumrli arbanaški govor. Program promocije vodili su Luciana Karuza i Serđo Dokoza, a kao gosti program su upotpunili svojom izvedbom Šime Relja i oktet Pieta. Na samom dvd-u može se naći šest izvornih arbanaških pjesama na arbanaškom govoru u izvedbi Lidije Kotlar. Osim tih šest pjesama autor je predstavio i neke “popularne” žive i mrtve zadarske pjevače podrijetlom iz Arbanasa kao što su npr. Tomislav i Vedran Ivčić, Đani Maršan, Zoran Jelenković, Mladen Grdović i drugi. Glazbeni dio prate i stare fotografije te stari videozapisi. Autoru Bernardu Kotlaru ovo nije prvi projekt vezan uz Arbanase, a iako nije imao sponzore nije mu žao potrošenog novca ni truda.
– Mnogi me pitaju na koji način mi se isplati to što radim, ali ja im samo odgovaram da imam u srcu nešto za ovo mjesto što se ne može objasniti, komentira svoju borbu za očuvanje starine u Arbanasima Kotlar.
Po posjećenosti promociji vidjelo se da ljubitelja arbanaške kulture ima i više nego dovoljno. Tako je prostor namijenjen za promociju bio jednostavno pretijesan za sve zainteresirane. Unatoč činjenici da arbanaškim pjesmama i govoru prijeti izumiranje zajedno s još malo izvornih govornika zahvaljujući ovakvim projektima taj govor će živjeti barem u dokumentiranom obliku. Osim Bernarda Kotlara za očuvanje arbanaških pjesama brine se i župni zbor Vicko Zmajević, a nakon promocije i svi oni koji će svojim kućama ponijeti dvd Arbanaški slavuji.