Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trajna izložba solarstva

Autor:

06.05.2009. 22:00
Trajna izložba solarstva

Foto: Alenka FESTINI



Do sada smo prostor očistili od raznog otpada, pomogli smo majstorima sanirati krov, a ovih dana članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag pomoći će nam oprati prostor magazina, kaže Donadić


Članovi Udruge iznajmljivača apartmana i soba grada Paga već punih mjesec dana rade na uređenju muzeja solarstva u prvom magazinu soli staroga pogona Solane. To je prvi veliki korak uređenja derutnog prostora koji je zjapio prazan oko 25 godina, nakon što se proizvodnja soli preselila u novi pogon Solane.
Prvi magazin
Uređenje magazina u kojem će biti trajna izložba solarstva ideja je Udruge iznajmljivača apartman i soba, a za to su dobili suglasnost Gradskog poglavarstva.
Mate Branko Donadić istaknuo je da je Udruga pokrenula ovaj projekt budući da se u prvom magazinu soli koji se nalazi u sklopu devet magazina sagrađenih u 15. stoljeću već nalazi originalni solanski mlin, što je eksponat neprocjenjive vrijednosti. Ostali eksponati koji su se stoljećima koristili u paškom solarstvu, kao što su lokomotiva, vagoneti, karijole i slično, nalaze se u solani i članovi naše Udruge rado se žele uključiti u prebacivanje tih eksponata koji, nažalost, svakodnevno propadaju, a dobrom prezentacijom mogu biti vrijedan dio muzeja, kaže Donadić.
Ovih dana Grad Pag i Gradska turistička zajednica izdvojili su sredstva za sanaciju dijela krova na prvom magazinu soli.
Sada je prostor siguran od prokišnjavanja, a vrijedni eksponati vezani uz solarstvo bit će zaštićeni.
Donadić je istaknuo da uređenje muzeja solarstva Grad neće puno stajati.
Stare fotografije
– Mi članovi udruge, ali i ostali ljudi dobre volje na ovom projektu radimo dragovoljno. Do sada smo prostor očistili od raznog otpada, pomogli smo majstorima sanirati krov, a ovih dana članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag pomoći će nam oprati prostor magazina, navodi Donadić.
Sada slijedi uređenje prostora. Članovi Udruge zajedno s Centrom za kulturu i informacije Pag skupljaju stare fotografije vezane uz solarstvo koje će izložiti u muzeju. Istovremeno se skupljaju razni eksponati koje Pažani posjeduju.
– Članovi Udruge, a što je potvrđeno na posljednjem našem sastanku, napravit će čitavu koncepciju razgleda i tumačenja proizvodnje soli na stari način i to na više stranih jezika. Tako lijepo uređeni muzej sasvim sigurno za javnost bi se mogao otvoriti do početka turističke sezone. Nakon što se muzej solarstva otvori, naša udruga rado će ga prebaciti Centru za kulturu na upravljanje, rekao je Donadić.
On je naglasio da Udruga poziva sve Pažane koji posjeduju neki eksponat vezan uz solarstvo da ga daruju muzeju. Svi darovani eksponati bit će izloženi, a na njima će stajati pisana zahvala.