Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Veloižani osnivaju amaterski vaterpolski klub

Autor:

06.05.2009. 22:00
Veloižani osnivaju amaterski vaterpolski klub


Na ideju o osnivanju kluba došli smo prošlog ljeta tijekom kojeg smo gotovo svaki dan trenirali. Sada smo u fazi osnivanja kluba, radimo financijsku konstrukciju te prikupljamo sredstva za kupnju opreme, rekao je Hrvoje Škifić, novoizabrani predsjednik uprave vaterpolskog kluba


Veloiška mladež odlučila je oživjeti dugogodišnju tradiciju svoga mjesta pa su tako nedavno započeli s osnivanjem amaterskog vaterpolskog kluba Mladost Veli Iž.
Tradicija igranja vaterpola u Ižu traje još od 1950. godine kada je i osnovan prvi amaterski klub istog imena. Veloižani su i tada preko ljeta igrali prijateljske utakmice s klubovima iz susjednih mjesta i otoka. Zlatno razdoblje tog kluba bilo je od 1960. do 1965. godine kada je na treninge dolazilo i do 40-ak mladih mještana. Zadnja službena utakmica održana je protiv malteškog prvoligaša 27. srpnja 1982. godine kada je Mladost Veli Iž pobijedio 7 – 6.
Iako od te utakmice vaterpolski klub nije djelovao službeno, u Velom Ižu tradicija igranja vaterpola održala se do današnjih dana i to u ljetnim mjesecima. Tada su se tijekom Iške fešte igrale utakmice između samih mještana, i to ekipa Jugo – Zmorac, te Stari – Mladi. Osim utakmica između mještana igralo se i protiv svojih dugogodišnjih rivala iz Malog Iža. Tako je bilo i prošlog ljeta kad se skupina mladih entuzijasta okupila pod idejom da oživi usnulu tradiciju i ponovno osnuje amaterski vaterpolski klub. Tijekom ljetnih mjeseci 25 – 30 mladića svakodnevno je treniralo pod palicom iskusnog trenera Anđela Cvitanovića, koji je bio dugogodišnji igrač “starog” kluba.
– Na ideju o osnivanju kluba došli smo prošlog ljeta tijekom kojeg smo gotovo svaki dan trenirali. Sada smo u fazi osnivanja kluba, radimo financijsku konstrukciju te prikupljamo sredstva za kupnju opreme. Potrebni su nam novi golovi, igralište te kompletna oprema za igrače: nove kapice, kupaće gaće te majice, rekao je Hrvoje Škifić, novoizabrani predsjednik uprave vaterpolskog kluba. Kazao je da se trenutačno financiraju sredstvima raznih sponzorstva i donacija, a nadaju se pomoći Mjesnog odbora Veli Iž te Grada Zadra. Dodao je da planiraju i održavanje treninga tijekom zime u zatvorenom bazenu.
Škifić je istaknuo da nemaju nikakvih ambicija za profesionalno bavljenje sportom, već za ovo ljeto planiraju održavanje prijateljskih utakmica s klubovima iz susjednih mjesta i sa susjednih otoka.
– Želimo okupiti mlade našeg mjesta te ih potaknuti da se bave sportom. Osim toga ovo nam je dobra prilika da se družimo kroz treninge i utakmice, zaključio je Škifić.