Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vozače čeka 650 parkirnih mjesta

Autor: Elza Radulić-Toman

06.05.2009. 22:00
Vozače čeka 650 parkirnih mjesta

Foto: Zvonko KUCELIN



Vozač će na jednome od ulaza u automatu preuzeti potvrdu da je ušao u garažu, a na naplatnome automatu na “svome” katu gdje je bio parkiran prilikom odlaska platit će korištenje parkinga. Tu istu, sad plaćenu potvrdu opet će na samome izlazu provući kroz izlazni automat
 ponedjeljak 11. svibnja u 6 sati ujutro svoja vrata Zadranima otvara prva zatvorena javna garaža. Novosagrađena garaža na predjelu bivšega TIZ-a je i najveća zadarska garaža koju je u travnju na ponudu Gradskoga poglavarstva u zakup od tvrtke Gortan nekretnine uzela gradska tvrtka “Obala i lučice” i to na čak 15 godina.
Sustav naplate
Veličina ove garaže se ogleda u činjenici da se prostire na pet etaža te da parkirnih mjesta ima i na krovu zgrade. Ukupno cijela zgrada površine 18.969 četvornih metara raspolaže sa 650 parkirnih mjesta, a od toga broja su 34 mjesta namijenjena invalidima.
U međuvremenu od potpisivanja ugovora o primpredaji do danas garaža se pripremala za početak rada. Obavljene su sve tehničke pripreme i osposobljeni su radnici. Montirana je najsuvremenija oprema za naplatu i reguliranje unutarnjeg prometa, a između ostaloga osigurana je i čuvarska služba, postavljeni su informativni znakovi unutra i vani i do kraja ovoga tjedna sve je pripemljeno da u ponedjeljak garaža počne primati prva vozila na svojim brojnim parkirnim mjestima. Garaža će od toga dana pa ubuduće trajno biti otvorena 24 sata, svakoga dana pa i nedjeljom i praznicima.
Recimo da ova garaža ima sve što je potrebno da bi je vozači nesmetano i bez ikakvih problema mogli koristiti. Ima dva ulaza i dva izlaza. Vozač će na jednome od ulaza u automatu preuzeti potvrdu da je ušao u garažu, a na naplatnome automatu na “svome” katu gdje je bio parkiran (na svakome katu je naplatni automat) prilikom odlaska platit će korištenje parkinga. Tu istu, sad plaćenu potvrdu opet će na samome izlazu za vani provući kroz izlazni automat i tada će mu se otvoriti rampa. Iz ovoga proizlazi i to da će vozači morati čuvati svoje potvrde sve do izlaska iz garaže. Ako bude ikakvih problema, tamo će danonoćno biti kontrolori “Obala i lučica” i oni će vozačima biti na usluzi. Valja kazati da će se na automatima moći plaćati i većim novčanicama, deset, dvadeset ili pedeset kuna. Ali i tu ima ograničenja; najveća novčanica kojom će se plaćati parking može biti od 50 kuna, a automat je tako “naštiman” da će vratiti točan ostatak novca.
Povlaštene kartice
Inače, sat parkiranja u ovoj garaži stajat će tri kune, isto kao i u drugoj zoni na vanjskim gradskim parkiralištima, s tim da u garaži neće biti nikakvih pauza tijekom dana, odnosno noći, već će se naplaćivati svaki sat tijekom 24 sata. No, “Obala i lučice” ima i popuste za određene kategorije vozača. To su prvo okolni stanari, kojima se odobrava popust na tzv. povlaštene mjesečne kartice. Te kartice ipak neće zamjenjivati one kupljene za vanjska parkirališta i obrnuto. Svi koji stanuju na Obali kneza Branimira i ulicama koje joj gravitiraju, odnosno koje su omeđene ulicama Ivana Mažuranića, dr. Franje Tuđmana, Polačišće i Petra Svačića mogu za 50 kuna mjesečno parkirati “do mile volje”. Mogu i ostali građani kupiti mjesečnu karticu, ali za 150 kuna, pravne osobe za 200 kuna, a invalidi za svega 25 kuna. Zanimljivo je i da izgubljena parkirna kartica stoji 200 kuna. Prema odluci “Obala i lučica” teretna vozila će plaćati dvostruki iznos na sve garažne usluge. Postoji nadalje i mogućnost kupnje kartice za više od šest mjeseci i u tome slučaju odobravat će se popust od 20 posto.
Vjerojatno će Zadrani, oskudni s pakiralištima, odmah početi koristiti ovu veliku garažu, a ona će itekako dobro doći u dolazećoj turističkoj sezoni, jer će mnogi turisti koji dolaze u grad iz okolnih turističkih mjesta imati više parkirnih mjesta nego prijašnjih godina. Osobito za oblačnih dana, kada se mnogobrojni upute u razgledavanje grada, a kako se sjećamo, vozila ostavljaju po trotoarima i travnjacima i u udaljenijim dijelovima grada, gdje tko stigne i gdje uhvati malo slobodnoga prostora.