Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za uređenje trga 3 milijuna kuna

Autor: Jelica Farkaš

06.05.2009. 22:00
Za uređenje trga 3 milijuna kuna


Ukupna investicija za uređenje trga iznosi oko tri milijuna kuna uključivši uređenje nekoliko pristupnih ulica, od kojih su neke dovršene, a jedan dio njih zbog također mogućih arheoloških nalaza još nije popločan


Realizacijom projekta uređenja stare gradske jezgre koja je započela tijekom protekle godine otvoreni su i radovi na Narodnom trgu, poznatijem kao Trg Brce, a sada su i privedeni kraju.
Predviđeni zahvati započeli su i ubrzo prekinuti zbog otkrivenih arheoloških nalaza što je usporilo uređenje u tom dijelu grada. Nakon što su tijekom nekoliko mjeseci stručnjaci odradili svoj dio posla te su se nalazi primjereno obradili i spremili, na prostoru trga nastavljeni su daljnji radovi koji su onda i dovršeni.
Kako je i bilo predviđeno na tom prostoru, provedeno je niz zahvata kako bi on mogao biti u funkciji već za ovo ljeto. Tako su provedeni kanalizacijski i elektroinstalacijski radovi, među kojima i oni vezani za postavljanje podnih reflektora duž ogradnog zida koji spaja sam trg i baziliku Svetog Ivana evanđelista iz 11. stoljeća.
Čitav prostor popločan je bijelim mramornim kamenom, a postavljene su i drvene klupe te je prostor ozelenjen sadnjom šest stabala.
Ukupna investicija za uređenje trga iznosi oko tri milijuna kuna uključivši uređenje nekoliko pristupnih ulica, od kojih su neke dovršene, a jedan dio njih zbog također mogućih arheoloških nalaza još nije popločan.
Ovaj trg važna je povijesna znamenitost grada te kao takav zaslužuje ruho koje je upravo dobio.
Na njemu će se od ove sezona održavati priredbe na otvorenom, a prije svega nastupat će klape kao što je to bilo protekle dvije godine kada su se na tom još neuređenom prostoru održale “Večeri dalmatinskih klapa” naših iseljenika. Ovaj ambijent obogatit će bez sumnje i turističku ponudu u gradu, jer će gostima ponuditi i originalnu dalmatinsku pjesmu, ali i ambijent gradske jezgre bogat starinama poput već spomenute bazilike.