Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski HDZ obećao gradnju najveće solarne energane u Europi

Autor: Velimir Brkić

06.05.2009. 22:00
Zadarski HDZ obećao gradnju najveće solarne energane u Europi

Foto: Vedran SITNICA



Maksimalna pažnja posvetit će se smanjenju broja nezaposlenih, prvenstveno ulaganjima u gospodarstvo i turizam, kao kapitalnim projektima. Nastavit će se raditi na projektima Luke Gaženica, gospodarske zone Crno, ulagat će se u turizam kako bi se sezona produžila na 12 mjeseci, poručuju HDZ-ovci
Ulagat će se u obnovljive izvore energije te će se u Zadru izgraditi najveća solarna energana u Europi čime bi se povećala energetska sigurnost, potaknuo razvoj gospodarstva i povećala zaposlenost, najavio je dr. Zvonimir Vrančić, kandidat HDZ-a i koalicijskih partnera za zadarskog gradonačelnika, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program stranke za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Na konferenciji za novinare održanoj u HDZ-ovim prostorijama u Medulićevoj ulici u Zadru nazočili su i kandidati za dogradonačelnike Darko Kasap, direktor Vodovoda, te nestranački kandidat, dosadašnji dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Zadar bi se kroz naredno razdoblje trebao nastaviti razvijati u urbano središte, grad poslovnog uspjeha, grad mladih te grad kulture i sporta, istaknuo je Vrančić dodajući kako su prije petnaestak dana prezentirali knjižicu naziva “Ostvareno” s kojom su pokazali da su vjerodostojno ostvarili sve ono što se od njih očekivalo. U međuvremenu otvorena je škola na Bilom brigu i vrtić Grigor Vitez a već danas otvara se potpuno obnovljena osnovna škola u Arbanasima. U tijeku je tehnički pregled gradskog bazena Višnjik koji bi se trebao otvoriti već idući tjedan.
Ali tu neće stati, poručuje kandidat za gradonačelnika Zvonimir Vrančić. Maksimalna pažnja posvetit će se smanjenju broja nezaposlenih, prvenstveno ulaganjima u gospodarstvo i turizam, kao kapitalnim projektima. Nastavit će se raditi na projektima Luke Gaženica, gospodarske zone Crno, ulagat će se u turizam kako bi se sezona produžila na 12 mjeseci. Grad će subvencionirati poduzetničke kredite, a kako bi građani lakše podnijeli teret gospodarske krize. HDZ-ovci pritom obećavaju kako će Zadar i dalje ostati jedini grad bez prireza, dok će se građanima koji zbog krize izgube radno mjesto osigurati pomoć.
HDZ-ovci planiraju daljnja ulaganja u zdravstvo. Već idućeg tjedna biti će otvorena nova kuhinja Opće bolnice Zadar, a u iduće četiri godine intenzivno će se raditi na tome da zadarska OB postane Klinička bolnica.
U planu imaju i uspostavu hospicija, ustanove za produženo liječenje i zdravstvenu njegu. Osim što će se u potpunosti izgraditi nova Poliklinika ubrzo će uslijediti i dovršetak izgradnje najsuvremenije ustanove za osobe s posebnim potrebama, Centra Voštarnica, rekao je dr. Vrančić najavljujući nova ulaganja u školstvo, izgradnju novih vrtića i škola, kako bi se učenicima omogućilo pohađanje nastave u jednoj smjeni. Pritom je najavio i izgradnju triju dječjih vrtića Bagat, Crvene kuće i Murvička cesta te izgradnju osnovnih škola Crvene kuće, Novi Bokanjac i Plovanija. Najavio je i izgradnju gradskih stanova za socijalno ugrožene građane u MO Crvene kuće te sveučilišnog Kampusa kao i osnivanje Centra za mehatroniku i robotiku.
Nastavit će se i s izgradnjom kompleksa sportskog centra Višnjik izražavajući uvjerenje kako će se u iduće četiri godine barem započeti s izgradnjom novog nogometnog stadiona.
Prema nekim četvrtima u gradu ostali smo dužni. U narednom četverogodišnjem razdoblju to će se zasigurno promijeniti, budući da Zadar stremi uravnoteženom razvoju grada. Uz poticanje identiteta svake gradske četvrti ostvarit će se ista komunalna opremljenost i društveni sadržaji, zaključio je dr. Zvonimir Vrančić.


 SKRB ZA UMIROVLJENIKE I RODILJE


Vrančić je naglasio kako će Grad stalno skrbiti i za umirovljenike uvođenjem uskrsnice kao i za građane slabijeg imovinskog statusa. Rodilje će, kao pomoć mladima i jačanje natalitetne politike, dobivati naknadu u iznosu između 2.000 i 10.000 kuna. U potpunosti će se realizirati novi program za osobe s invaliditetom “Grad bez barijera za invalide”. Dovršit će se i uređenje Trga Petra Zoranića, Trga tri bunara, Sv. Frane, Poljane Ivana Pavla II., a nastavit će se i s uređenjem Nove rive te realizirati projekt Ravnice.