Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski humanitarci darovali više od 150 doza krvi

Autor: Elza Radulić-Toman

06.05.2009. 22:00
Zadarski humanitarci darovali više od 150 doza krvi

Foto: Adam VIDAS



Na davanju smo vidjeli i Vlatka Cicera, Boženu Rupčić, Vjeka Sučića, Milijanu Urošević, Željka Barbarošu, Nikicu Simića, Nenu Marčinu, ali i mladoga profesora Marina Prtenjaču koji ima davanja koliko i godina života
Već u rano ujutro u Hrvatskoj kazališnoj kući bila je gužva, mnogi su željeli što prije doći na red za darivanje krvi. Provodila se velika akcija dobrovoljnog davanja krvi članova zadarske Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga”. Bila je to akcija pod nazivom Uskrs 2009., jedna od dvije godišnje najveće akcije ove vrlo organizirane udruge, koja broji blizu 500 stalnih članova i računa se najvećom u zemlji. Prikupljena krv za potrebe zadarske Opće bolnice brojila se stotinama doza.
Odazvali su se, kao i uvijek vjerni humanitarci, svi oni kojima je zbog zdravstvenih razloga prošlo potrebno vrijeme od zadnjeg davanja. Tako su se i ovoga puta odazvali stari poznati davatelji poput Jose Malte, koji je izbrojio svoja davanja do 57 puta, ili Klaudija Kanjera, s istim brojem davanja, ali je došao samo pozdraviti staro društvo, jer je nedavno bio na liječenju. Krv je dao i Pino Petani, došavši do 55 davanja, Jordana Karamehmedović je imala 57. davanje, a njezina sestra Mirjana Radišić je sa stotinjak davanja vjerojatno najveća davateljica u Hrvatskoj. Mujo Makaš je imao 67 davanja.
Vidjeli smo i Vlatka Cicera, Boženu Rupčić, Vjeka Sučića, Milijanu Urošević, Željka Barbarošu, Nikicu Simića, Nenu Marčinu, ali i mladoga profesora Marina Prtenjaču koji ima davanja koliko i godina života. Poznat je po tome što je krv počeo darivati kao student dovodeći i svoje kolege, a danas dovodi svoje učenike iz Gimnazije “Juraj Baraković”. Akciju su se odzvali i članovi DDK iz Županije, koju je svojedobno kao dožupan osnovao stari davatelj Danijel Kotlar, a članica mu je i davateljica saborska zastupnica Nevenka Marinović.
Akciju su provodile sestre i liječnice iz bolničkoga Odjela za transfuziju Ivna Lucin i mlada Marijana Nadinić, a predvodila ih je šefica Vera Foretić-Visković, dok je sve koordinirao kao i uvijek predsjednik Udruge Venci Jurin. Naravno, sve je zabavljao gradski kantadur Bućo, a sladili su se kolačima i raznim napicima koje su im dostavili njihovi stalni sponzori kao što su kafići Danica i Mali vijaz, ali i Ledo, Tvornica kruha, Jadera, Tankerska plovidba, Grad i Županija i drugi.
Darivatelji su iznijeli i zanimljiv prijedlog: da se oslobode plaćanja parkinga dok daju krv. Naime, neki dok čekaju red za davanje krvi dobiju “čestitku” na autima kojima uglavnom s radnoga mjesta dolaze na akciju. Možda bi se u tome mogao naći neki kompromis s gradskim vlastima.
 


 KALMETU SPRIJEČIO HITAN PUT


Na akciji se očekivao i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, inače član “Kalelarge”, koji je dosad više puta darivao krv sa svojim sugrađanima. No, ovoga puta je bio spriječen zbog neodgodiva odlaska u Zagreb. Govorilo se među davateljima da je morao sudjelovati u hitnom predlaganju zakona o policiji, koji je bio na dnevnome redu.