Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Županijski poglavari zasjedali posljednji put

Autor: Ivana Burica

06.05.2009. 22:00
Županijski poglavari zasjedali posljednji put

Foto: Adam VIDAS



Župan Stipe Zrilić je na kraju posljednje sjednice Županijskog poglavarstva zahvalio svojim zamjenicima, poglavarima i pročelnicima upravnih odjela na njihovu radu u posljednje četiri godine te na dobroj međusobnoj suradnji


Posljednja sjednica Poglavarstva Zadarske županije održana je jučer u Domu Županije. Naime, jedna od novina koja se uvodi nakon lokalnih izbora 17. svibnja jest da se ukidaju općinska, gradska i županijska poglavarstva pa će lokalnu izvršnu vlast uz čelnike činiti samo još jedan ili dva (ovisno o broju stanovnika) zamjenika koje će se izabrati istovremeno s čelnicima.
Kako je naglasio župan Stipe Zrilić, samo tijekom zadnje četiri godine Poglavarstvo je održalo 80 sjednica i još najmanje toliko radnih, a sve su odluke donesne jednoglasno.
UPU za Asseriju novu
Župan je tako na kraju posljednje sjednice Županijskog poglavarstva zahvalio svojim zamjenicima, poglavarima i pročelnicima upravnih odjela na njihovu radu i da dobroj međusobnoj suradnji.
Za uspomenu na zadnje četiri godine članovi Poglavarstva, pročelnici, župan i njegovi zamjenici pozirali su za skupnu fotografiju.
Iako je završila u pomalo svečarskom tonu, posljednja je sjednica bila i radna pa je na njoj doneseno čak 16 odluka.
Članovi Poglavarstva podržali su tako prijedlog Grada Benkovca da se izrada Urbanističkog plana uređenja Asseria nova povjeri Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije. Izradi UPU-a arheološkog nalazišta liburnskog gradića Asserije nedaleko od Benkovca pristupa se radi kvalitetne prezentacije vrijednosti nalazište te razvijanja mogućnosti turizma na ovom području.
Nakon što je prošle godine poništen natječaj za izbor izvođača radova na sanaciji i uređenju fasade gimnazije u Perivoju Vladimira Nazora, isti se ponavlja ove godine. Županija je na zadnjoj sjednici skupštine za obnovu navedene fasade osigurala 250.000 kuna, a na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva je za člana ovlaštenog predstavnika naručitelja za provedbu postupka javne nabave za sanaciju fasade imenovana Majda Korljan, dipl. oec.
Sidrište na Sakarunu
Po brojnosti sjednicom su dominirale morske teme – odluke o dodjelama koncesija na pomorskom dobru, a donesene su i odluke o smanjenju pomorskog dobra na dijelu dviju katastarskih općina – Pakoštana i Sv. Filipa i Jakova.
Među devet odluka o dodjeli koncesija na pomorskom dobru najzanimljivija je ona o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu postavljanja sidrišta u uvali Sakarun na Dugom otoku.
Koncesija se dodijelila Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije na rok od pet godina te po simboličnoj cijeni od 50 lipa po metru četvornom (što je s obzirom na površinu od 7.200 četvornih metara 3.600 kuna godišnje).
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode zahtjev za dodjelom koncesije podnijela je radi postavljanja plutača za sidrenje u uvali Sakarun, s ciljem, stoji u obrazloženju, zaštite morske cvjetnice Posidonia oceanica koja je zaštićena vrsta i endem Sredozemlja. Istodobno će se uspostavom sidrišta spriječiti moguće širenje štetnih organizama.


 SMANJENJE PLAĆA DUŽNOSNICIMA ZA 4 POSTO




Donesena je i odluka o visini osnovica plaća korisnika Proračuna Zadarske županije za 2009. godinu.
Tako će osnovica za obračun plaća korisnika Proračuna Zadarske županije, koja je u 2008. godini iznosila 6.439 kuna ostati ista i u 2009. godini, a za 4 posto smanjit će se osnovica za obračun plaća i naknada dužnosnika Zadarske županije koja će u 2009. godini iznositi 6.181,44 kune.
Kako je istaknuo župan Stipe Zrilić, dužnosnika u Zadarskoj županiji ima malo te se smanjenje njihove plaće neće znatnije odraziti na Proračun.
Odluka o zamrzavanju, odnosno smanjenju plaća, donesena je s obzirom na gospodarska kretanja u Zadarskoj županiji tijekom 2008. godine, koja pokazuju znatno usporavanje gospodarskih aktivnosti, a takav se trend očekuje i tijekom 2009. godine pa su očekivanja da će i ostvarenja proračunskih prihoda biti slabija od planiranih.