Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“ABCD Europa”

Autor: Anita Ćustić

06.05.2010. 22:00
“ABCD Europa”

Foto: Vedran SITNICA



“ABCD Europa” je projekt koji uključuje djecu i mlade u edukaciju o Europskoj uniji, koristeći različite metode i tehnike, dvosmjernu komunikaciju te stvarajući osjećaj kako su oni važan dio Europske unije i da je Europa dio njih. Mladi, zapravo, na ovaj način uče da su i oni Europljani, naglasio je Darko Radanović
U okviru niza manifestacija kulturno-obrazovnog, rekreativnog i edukativnog karaktera, koje Savjet za europske integracije Zadarske županije ovih dana organizira u povodu obilježavanja ovogodišnjeg Europskog tjedna, jučer je u Velikoj vijećnici Doma Županije predstavljen projekt “ABCD Europa”. Riječ je o projektu Međimurske županije pa je i jučerašnja prezentacija realizirana u njihovoj organizaciji, tako da su pred okupljenima najvažnije informacije o svojoj županiji, a potom i o samom projektu, iznijeli Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije i Darko Radanović, jedan od autora projekta.
Turizam umjesto tekstila
– Drago nam je da smo danas ovdje s vama i da vam možemo predstaviti naš projekt “ABCD Europa”, ali i našu županiju, najsjeverniju županiju u Hrvatskoj i jedinu koja graniči s dvije države, članice Europske unije – Slovenijom i Mađarskom. Rekao bih da su upravo ove granice ‘vrata Europe’, jer mnogi turisti koji dolaze na hrvatski Jadran upravo preko tih granica prolaze, kazao je Posavec, podsjetivši da je Međimurska županija ujedno i najgušća županija u Hrvatskoj, jer je 120 tisuća stanovnika zgusnuto na malom prostoru, koji čine tri grada i 22 općine.
Istaknuo je također da je struktura gospodarstva njihove županije oduvijek bila vezana uz tekstilnu industriju, no s obzirom da su dvije, nekada najveće tekstilne tvrtke, danas na rubu stečaja, zbog čega ova županija bilježi najniže plaće radnika u državi, Međimurska se županije okreće turizmu.
– Naša najveća investicija u turizam trenutačno su toplice Sv. Martin, koje su uzrokovale pojavu investicija u različita obiteljska gospodarstva. Našu županiju karakterizira bogato povijesno naslijeđe, poput, primjerice, dvorca Zrinskog, koji je danas simbol Čakovca. Rekao bih da je zapravo spoj povijesnog i wellness turizma nešto na čemu temeljimo našu ponudu, kazao je Posavec, naglasivši da se županije sve više otvara ‘prema vani’ i to kroz sve češću suradnju sa susjedima Slovencima i Mađarima, a zahvaljujući autocesti koja prolazi cijelom županijom povezana je s najvećim europskim metropolama.
Znanje i mišljenje o EU
Nekoliko najvažnijih informacija o Odsjeku za europske integracije Međimurske županije, tvorcu projekta “ABCD Europa” iznio je Darko Radanović, pojasnivši da Odsjek obavlja sve stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe Savjeta za europske integracije Međimurske županije.
– ‘ABCD Europa’ je projekt koji uključuje djecu i mlade u edukaciju o Europskoj uniji, koristeći različite metode i tehnike, dvosmjernu komunikaciju te stvarajući osjećaj kako su oni važan dio Europske unije i da je Europa dio njih. Mladi, zapravo, na ovaj način uče da su i oni Europljani, naglasio je Radanović, započevši prezentaciju projekta koja je na najbolji mogući način prikazala iskustva u osmišljanju, pisanju projektnog prijedloga i implementaciji projekta jedne organizacije, a koja su zasigurno uvelike pomogla Županijskom savjetu za europske integracije Zadarske županije u eventualnom osmišljanju sličnog projekta.
Kako je pojasnio Radanović, projekt je započeo 2005. godine i kroz njega djeca i mladi izražavaju svoje znanje, mišljenje i kreativnosti u smislu europskih integracija. Podsjetio je također da je ovaj projekt Odsjeku za europske integracije Međimurske županije donio 1. nagradu za najbolji projekt u kategoriji “Komunikacija djece Europe i mladih ljudi”, a u koji su ove godine uključene gotovo sve osnovne škole i vrtići s područja Međimurske županije.
Kako je pojasnio, projekt se sastoji od nekoliko potprojekata, kao što su “Europa u vrtiću”, “Dječji europski parlament”, “Mala igraonica za velika prijateljstva”, “EU kviz”, “Europski klub”, različita predavanja i ankete o EU, koja se održavaju među srednjoškolcima, zatim potprojekti “Prekogranični efekt”, “Dva grada-jedna rijeka-pregršt igara”, “Europski tjedan” te različiti natječaji.