Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kompendij mozaičke umjetnosti svijeta

Autor: Nikola Markulin

06.05.2010. 22:00
Kompendij mozaičke umjetnosti svijeta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu proslave prve godišnjice više nego uspješnog rada Muzeja antičkog stakla u srijedu navečer je u Muzeju održano predstavljanje knjige “Mozaici” autora Miluna Garčevića. Knjigu su predstavljali Darko Šnajder, muzejski savjetnik i Nenad Cambi, akademik.
– Pred nama je obimna knjiga, ali knjiga koju je vrlo lako i jednostavno čitati čak i onima koji su manje upućeni u mozaike i njihovu bogatu povijest. Autor, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, piše vrlo jednostavno bez suvišnog filozofiranja i teoretiziranja. Ovo je kompendij mozaičke umjetnosti svijeta. Povijesni pregled razvoja i upotrebe mozaika koji autor u njoj donosi po mnogo čemu je jedinstven. Autorova supruga Mira zaslužna je za izvrsne reprodukcije brojnih mozaika naših krajeva, koje je zbog njihove nepristupačnosti vrlo teško snimati. U knjizi se nalaze brojni mozaici koji nigdje drugdje nisu predstavljeni. Valja, povrh svega, istaknuti kako knjiga ima pionirsku ulogu u stvaranju hrvatske terminologije o problematici mozaika. Dakle mnogi su pojmovi, poput tesera, prvi put u ovoj knjizi prevedeni ili donešeni na hrvatskom jeziku, kazao je Šnajder, predstavljajući knjigu.
Akademik Cambi je, pohvalivši rad Muzaja antičkog stakla tijekom prve godine, kazao kako je vrijednost knjige i u tome što je Garčević vrstan poznavalac teorijskog znanja o mozaicima, ali i odličan stručnjak njihovog praktičnog poznavanja, budući da je iza njega niz uspješnih restauratorskih i konzervatorskih zahvata na mozaicima.
Nakon predstavljanja knjige Garčević je održao predavanje praćeno izvrsnim videoprojekcijama naslovljeno “Uporaba staklenih tesera u povijesti mozaika”.