Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Komunalno društvo odvozilo razbacano smeće

Autor: Alenka Festini

06.05.2010. 22:00
Komunalno društvo odvozilo razbacano smeće


U nekoliko smo navrata u staroj gradskoj jezgri namjerno ostavljali kućni otpad koji je ostavljen u neodgovarajućim vrećicama, s namjerom da građani to vide i da steknu naviku odlaganja smeća po novom propisu. Mi smo taj otad ipak pokupili jer se na koncu radi o ružnoj slici grada, kazao je Fabijanić
Novi obračun usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada koji je od 1. siječnja ove godine uvelo Komunalno društvo Pag, a koji se primjenjuje od 28. travnja, ovih dana u staroj gradskoj jezgri doveo je do situacije da je nastao pravi nered zbog razbacanih reklamnih vrećica punih smeća.
Naime, kontejneri su maknuti, a na tim, sada praznim punktovima, dopušteno je odlaganje kućnog otpada u vrećicama s logo oznakom Komunalnog društva Pag. No mnogi građani i dalje se ne pridržavaju novog komunalnog reda te kućni otpad odlažu nepropisno.
Direktor Komunalnog društva Ante Fabijanić Pevacić kaže da se novi obračun skupljanja i odlaganja kućnog otpada provodi od 28. travnja.
– Iako je taj obračun donesen od 1. siječnja, mi smo ovaj period iskoristili kako bi se građani polako naviknuli na odlaganje kućnog otpada. Na području grada po domaćinstvima smo podijelili i kodirali kućne kontejnere. No problem je u skupljanju otpada u staroj gradskoj jezgri. Naime, ta domaćinstva trebala bi odlagati otpad u vrećicama s logom Komunalnog društva. Cijena tih vrećica je 3 kune i mogu se kupiti u prostorijama našeg društva. Uz to građanima nudimo i vrećice po istoj cijeni za odlaganje recikliranog otpada, odnosno za plastiku, staklo, metal i papir, a za takav otpad se ne naplaćuje odvoz, već je cijena uračunata u prodajnoj cijeni vrećice. U nekoliko smo navrata u staroj gradskoj jezgri namjerno ostavljali kućni otpad koji je ostavljen u neodgovarajućim vrećicama, s namjerom da građani to vide i da steknu naviku odlaganja smeća po novom propisu. Mi smo taj otad ipak pokupili jer se, na koncu, radi o ružnoj slici grada, kazao je Fabijanić.
Spomenimo da se usluge odvoženja komunalnog otpada iz gradskih kućanstava u šest gradova Zadarske županije uglavnom obračunavaju prema volumenu, a među njima je i grad Pag.
– Komunalno društvo zajedno s Gradom Pagom usuglasilo se s obračunom usluga skupljanja i odlaganja kućnog otpada po volumenu, time da se odredilo prema standardima veličine objekata, što je paušalni iznos plus odvoz. Po tom prijedlogu, naplata je promjenjiva, a određuje je sam korisnik, odnosno proizvođač otpada. Otpad se naplaćuje po odvozu kodiranih kanti veličine oko 120 litara, a dana je mogućnost recikliranja otpada kojem se ne naplaćuje odvoz. Stoga, oni građani koji recikliraju otpad imat će manje otpada u kanti, a samim time u konačnici i manji račun. Cijena skupljanja komunalnog otpada u tim kantama stoji 14,76 kuna, a od ponedjeljka u dogovoru s Gradom, smanjena je na 8,61 kunu, pojasnio je Fabijanić.
On je istaknuo da Komunalno društvo Pag namjerava tijekom ljeta pružiti kvalitetniju uslugu skupljanja o odlaganja otpada u gradskoj jezgri.
– Postoji više prijedloga. Jedan je da otpad kamionima skupljamo svaki dan na punktovima kako je uobičajeno, a drugi je da skupljamo otpad po ulicama grada s malom trokolicom, a treći prijedlog je da djelujemo kombinirano. Napominjemo da nećemo odvoziti otpad koji nije u skladu s našom odlukom. Da bismo građanima olakšali, prodaju vrećica pokušat ćemo vršiti kroz trgovačku mrežu, a djelatnici Komunalnog društva prodavat će vrećice po ulicama u staroj gradskoj jezgri, istaknuo je Fabijanić.