Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pravna regulativa u životu ovisnika

Autor: Petra Mičić

06.05.2010. 22:00
Pravna regulativa u životu ovisnika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Poznato je da postoji socijalna distanca prema ovisnicima, a prema iskustvima samih ovisnika, samo pet od stotinu liječnika opće medicine ovisnost o drogama tretira kao bolest pa onda i ovisnicima želi pristupiti kao pacijentima. Ostali više-manje ovisnike promatraju kao kriminalce kojima bi se trebala baviti policija i Državno odvjetništvo
U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je javna tribina pod naslovom “Pravna regulativa u životu ovisnika”. Gošća tribine bila je mr.sc. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, Sanja Tomas, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Zadar, odvjetnik Andrej Korljan te Ante Lučić, voditelj Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske.
Diskriminacija ovisnika
Na tribini se osim pravne regulative, razgovaralo o diskriminaciji ovisnika te o ljudskim pravima.
Dr. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, pojasnila je da postoji puno primjera kršenja prava pacijenata, ali najčešće je riječ o njihovoj potpunoj neinformiranosti. Ponekad se ne pozna ni razlika između pojmova osiguranik, pacijent i bolesnik.
– U izgovoru, kada se kaže riječ pacijent, izravno se misli na bolesnika, misli se na bolesnu i nemoćnu osobu koja treba pomoć. Pacijent je korisnik zdravstvenih usluga a nije nužno i bolesnik, kazala je Dr. Đula Rušinović – Sunara.
Iz Udruge za promicanje prava pacijenata smatraju da bi građani trebali sami birati svoje bazično zdravstveno osiguranje.
Diskriminacija ovisnika prisutna je u svim sferama društva, od socijalne skrbi, tretmana sudova i policije te upravo iz tog razloga je Ante Lučić, voditelj Odsjeka kriminaliteta objasnio pravilno tretiranje ovisnika.
U društvu se često pravi i razlika između vrsta ovisnosti, naime, alkoholizam je ovisnost koja je prihvaćena u ljudskoj zajednici, a ovisnike o alkoholu se i ne smatra ovisnicima.
Zakonska i ljudska pomoć
– Ovisnici koji se jave u ured za socijalnu skrb dobivaju opširnu informaciju o svojim pravima te dobivaju pomoć koju po zakonu imaju pravo. Socijalni djelatnici često sudjeluju u procjeni stanja ovisnika koji se nalaze u zatvorima i tu je socijalna skrb dobila veliku odgovornost, kazala je Sanja Tomas, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Zadar, dodavši da nije lako procijeniti je li netko zaista spreman za socijalizaciju, izlazak iz zatvora ili slobodne vikende.
Socijalne službe za policiju i sudove često popunjavaju socijalni obrazac u kojima se izražava mišljenje o pojednim slučajevima, međutim, kako je Tomas naglasila, ti obrasci su prilično zastarjeli.
Poznato je da postoji socijalna distanca prema ovisnicima, a prema iskustvima samih ovisnika, samo pet od stotinu liječnika opće medicine ovisnost o drogama tretira kao bolest pa onda i ovisnicima želi pristupiti kao pacijentima. Ostali više-manje ovisnike promatraju kao kriminalce kojima bi se trebala baviti policija i Državno odvjetništvo. No ovisnicima treba pomoći, bez obzira radi li se o liječnicima, policiji, odvjetnicima te im pružiti odgovarajuću pravnu zaštitu, a kako je na tribini istaknuto: “Civilizirani smo koliko pomažemo.”