Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potpora ulasku u EU najniža u pet godina

06.05.2011. 22:00
Potpora ulasku u EU najniža u pet godina


U MVPEI-ju ističu da bi potpori trebala pridonijeti jača informativna kampanja za EU, a dr. Hrvoje Špehar upozorava da ona mora biti argumentirana


Objava haške  presude hrvatskim generalima  srozala je potporu članstvu  Hrvatske u Europsku uniju na  najnižu razinu u posljednjih  pet godina, izvijestila je jučer  agencija Promocija plus. Redovito mjesečno istraživanje,  koje je provedeno u jeku manifestacije Europski tjedan,  pokazalo je da je broj zagovornika članstva u mjesec dana pao za 6,2 postotna boda.  Dok je u travnju potpora bila  natpolovična, sada je pala na  44,6 posto ispitanika. Pad je  još snažniji kad se uspoređuju  ovomjesečni podaci s prošlom  godinom kada je u svibnju zagovornika ulaska u EU bilo  52,5 posto.
Protiv hrvatskog članstva u  EU ovog se mjeseca izjasnilo  41,8 posto građana “što je ujedno i najviša razina protivljenja članstvu u posljednjih  dvanaest mjeseci”, izvijestila je  agencija. Neodlučnih je također najviše u proteklih godinu dana, 13,6 posto.
– Brojke su očekivane nakon  haške presude. To pokazuje da  se zemlje članice EU-a ne bi  smjele identificirati s presudama Haškog suda, pogotovo  ne prvostupanjskim, i da Europska unija i europski dužnosnici trebaju biti vrlo oprezni u  ocjenama i implikacijama koje  donosi presuda, komentirao je  dr. sc. Hrvoje Špehar, s Fakulteta političkih znanosti u  Zagrebu, stručnjak za pitanja  europskih integracija. Prema  njegovom mišljenju, sada je na  potezu Europska unija koja,  “ako doista želi napredak Hrvatske, mora u ovoj situaciji  pokazati opipljive pozitivne  korake”. Dobre vijesti, kao što  su završetak pregovora i  određivanje datuma pristupanja Hrvatske Uniji, koje bi  stigle u “pristojno vrijeme”,  odnosno do ljeta, omogućile  bi novi pozitivan trend u odnosu građana prema EU. 
Osim dobrih vijesti, naš sugovornik smatra da će rastu  eurooptimizma pridonijeti i  posjet pape Benedikta XVI  početkom lipnja Zagrebu.  Njegov prethodnik papa Ivan  Pavao II bio je “veliki promotor eurooptimizma u Hrvatskoj”.
– Da pape nisu tako eksplicitno podržavali put Hrvatske u EU, vjerojatno je da  bi europesimizam bio još  izraženiji, uvjeren je Špehar.
Pad potpore nije iznenadio,  ali niti zabrinuo Ministarstvo  vanjskih poslova i europskih  integracija (MVPEI). Dapače, podsjećaju da su ove  brojke o potpori bolje od onih  objavljenih neposredno nakon  presude. “S obzirom na vrlo  emocionalne reakcije, taj je  pad bio očekivan i vjerujemo  da će se potpora vrlo brzo  stabilizirati na prethodnoj,  višoj razini”, kažu u MVPEI-ju  te napominju da bi tome trebala pridonijeti jača informativna, a onda i referendumska  kampanja za EU. A ta kampanja, upozorava, pak,  Špehar, “ne smije biti licemjerna. U nju treba ići s racionalnom argumentacijom”.
– Građane ne treba podcjenjivati i servirati im samo  jeftine poruke o Europi kao  idiličnoj zajednici. Treba ići u  kampanju s racionalnom argumentacijom u kojoj se pokazuje korist od članstva i konkretne primjere. Recimo, ljude koji su uspjeli nešto ostvariti zahvaljujući novcu iz  europskih fondova, objašnjava naš sugovornik, podsjećajući da je u predsjedničkoj kampanji bilo puno bezličnih poruka, a ako se to  ponovi s kampanjom za EU,  moglo bi prouzročiti dodatnu  skepsu prema Uniji.
 


HDZ-ovci za EU




Najviše zagovornika članstva  u EU i dalje ima među biračima  HDZ-a, i to 56,8 posto. Zagovornici Unije su u većini i birači  laburista, SDP-a, HNS-a te  HSU-a. Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom  tijelu Kerumovog HGS-a, 25 posto, te HSP-a, 25,8 posto.