Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dan kada Zadarski kanal postaje još ljepši

06.05.2012. 22:00
Dan kada Zadarski kanal postaje još ljepši


Nadamo se da ćemo ovoga puta ipak imati malo sreće da uđemo u zlatnu skupinu, što nam je prvi cilj. A onda u zlatnoj može biti svašta – kaže Pavle Kostov


Prije dvije godine Jedriličarski klub Uskok i Zadar dobili su domaćinstvo Svjetskog jedriličarskog prvenstva za klasu 49er, u olimpijskoj godini. Nakon pomnih priprema danas je trenutak istine. U 11 sati predviđen je start prvog plova za 74 posada iz 30ak zemalja svijeta. Prognoza je za danas doduše vrlo loša, kiša je cijeli dan i slab je vjetar, što nikako nije početak prvenstva kakav bismo voljeli, no vremenske prilike su jedino na što organizatori ne mogu utjecati. Navikli su jedriličari na puno čekanja, bilo zbog bonace ili prejakog vjetra, tako da je to dio njihove svakodnevice. Jučer su bili sjajni uvjeti za jedrenje na probnoj regati.
– Regatni odbor je postavio svoja dva regatna polja, sve smo isprobali, dobro je bilo, tako da mirno dočekujemo prvi službeni dan natjecanja. Regatni odbor je međunarodni, tu je dio stranaca koje određuje klasa, na svakom polju po jedan predstavnik klase, ostalo su naši ljudi iz raznih dijelova Hrvatske. Na regati radi oko 80 ljudi, što na moru, što na kopnu. Uz iskusne suce i volontere puno je tu i naših juniora i kadeta za koje je ovo prigoda da vide najbolje na djelu, da vide kako bi to moglo jednog dana možda i njima izgledati – kazao nam je predsjednik Regatnog odbora Tonko Petešić.
Subota navečer bila je svečana na Vitrenjaku, prvenstvo je i službeno otvoreno. Po prvi otvaranje nije bilo u gradu, razlog je, naravno, ograničeni budžet, u kojem nije bilo prostora za velika otvaranja kakva su se prije radila. No, lijepa dostojanstvena ceremonija, defile nacija s zastavama, druženje uz spizu i glazbu uživo, na dobar su način označili početak prvenstva.
– S obzirom da je čak nešto više od polovine površine Zadarske županije more ne iznenađuje da se baš ovdje organiziraju velika jedriličarska natjecanja. Uz zemljopisni položaj i dobre klimatske uvjete, sigurno je i više puta dokazana kvalitetna organizacija te gostoljubivost domaćina bila presudna da još jedno veliko jedriličarsko natjecanje bude održano baš ovdje. Posebno smo sretni jer je riječ o klasi u kojoj imamo jake domaće snage Petra Cupaća i Pavla Kostova. Jedrenje je poseban sport. Za razliku od, nazovimo ih, “zemljanih” sportova ono od sportaša traži i jednu drugu dimenziju. Nije važna samo tjelesna spremnost, znanje i vještina, postoji tu i onaj poseban trenutak odnosa s prirodom; s morem i vjetrom. Mora to biti velika ljubav i veliko poštovanje. Jedriličari moraju znati osluškivati prirodu i njene mijene jer njihovi dobri rezultati ne ovise samo o njima samima. I more i vjetar mogu im biti najbolji prijatelji, ali i vrlo opasni neprijatelji. Iskreno se nadam da će more kroz ove dane biti prijateljski raspoloženo, a vjetar sklon natjecateljima te da će jedra biti puna i takva ih dovesti do željenih rezultata – kazao je na otvaranju zadarski župan Stipe Zrilić, koji je ovom prigodom ujedno bio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.
U ime Jedriličarskog kluba Uskok nazočne je pozdravio predsjednik kluba Ive Mustać.
– Najviše bih htio zahvaliti volonterima, bez vas ovog prvenstva ni svih onih koje smo dosad odradili ne bi bilo. Hvala i sponzorima i svima koji su na bilo koji način pomogli da još jednom ugostimo najbolje posade svijeta. Mi ćemo se svakako potruditi da prvenstvo bude što bolje organizirano – istaknuo je Mustać.
Prva tri dana natjecanja jedre se kvalifikacije. Flota će jedriti u tri kvalifikacije skupine. U kvalifikacijama je predviđeno devet jedrenja. Kroz tih devet jedrenja prvi cilj svih posada je izboriti se za zlatnu skupinu.
– Zadnje dvije regate smo ostali na korak do te zlatne skupine, doslovno. Zauzeli smo 26. mjesto i u Španjolskoj i u Francuskoj, dakle pobijedili smo srebrnu skupinu. Nadamo se da ćemo ovoga puta ipak imati malo sreće da uđemo u zlatnu skupinu, što nam je prvi cilj. A onda u zlatnoj može biti svašta – kaže Pavle Kostov, Uskokov sada već dvostruki olimpijac.
U finalnim skupinama jedri se daljnih osam jedrenja, a 12. svibnja najboljih deset nakon ukupno 17 jedrenja odmjerit će snage u plovu za odličja. Favoriti broj jedan za zlato su svakako Australci Nathan Outteridge i Iain Jensen. Australci su trenutačno posada broj jedan na svjetskim ljestvicama, imaju više naslova svjetskih prvaka i, također, su kandidati broj jedan za olimpijska odličja. Vrlo su jake danska i francuska reprezentacija s više posada koje u Zadru mogu igrati za vrh poretka. Zanimljivo je da su Britanci odlučili svoje najbolje posade u ovoj klasi ostaviti kući na pripremama.
– Očekuje nas sigurno vrlo uzbudljivo natjecanje. Ova regata odlučuje o puno toga, o olimpijskim normama, nekim reprezentacijama o njihovim nacionalnim kvalifikacijama. Od onih koji će jurišati na olimpijske medalje mnogi su još u fazi priprema i dizanja forme. Bit će jako zanimljivo pratiti zbivanja u Zadru – smatra Petar Cupać.
Najbolji rezultat zadarske posade na SP bilo je 12. mjesto 2009.


Vitrenjak otvoren za posjetitelje




Lučica Vitrenjak otvorena je za sve posjetitelje. Nema nikakvih ograničenja, dapače u JK Uskok se nadaju da će Zadrani u što većem broju doći pogledati ovo atraktivno natjecanje. Flota će prema programu svaki dan isplovljavati oko deset sati.


Što je kurs Štap?


Dva regatna polja bit će postavljena u Zadarskom kanalu, jedno ispred Vitrenjaka, a drugo više prema sjeverozapadu, ispred Falkensteinera. Regatno polje je kursa Štap. Startna linija je između dvije jedrilice, starta se uvijek u smjeru vjetra. Prva stranica se jedri u vjetar, do prve oznake, potom se posade istim putem vraćaju natrag, niz vjetra, do sljedeće oznake. Jedre se dva takva kruga. Jedan plov za klasu 49er traje oko 30 minuta. Svaki dan su predviđena tri plova.


Pet zadnjih mjesta na Olimpijskim igrama 2012.


Svjetsko prvenstvo u Zadru nosi i pet zadnjih mjesta na Olimpijskim igrama za ovu disciplinu. U jedrenju svaka nacija ima pravo na samo jednog predstavnika u svakoj od deset olimpijskih klasi. 14 je nacija, među njima i Hrvatska, izborilo pravo nastupa na OI u prosincu na SP u Australiji. Velika Britanija kao domaćin ima unaprijed zajamčeno mjesto. Procjenjuje se da će se oko deset nacija u Zadru nadmetati za zadnjih pet mjesta: Rusija, Meksiko, Kanada, Italija, Japan, Argentina, Belgija, Brazil, Estonija i Grčka. Velika je ljudska priča oko talijanske posade, braće Pietra i Gianfranca Sibella. Ova vrhunska posada osvojila je, primjerice, u Zadru 2009. naslov europskih prvaka, međutim sve njihove planove prekinula je teška bolest kormilara Pietra. Drugi brat pokušao je u Australiji ispuniti olimpijsku normu s drugim kormilarom, ali nije išlo. Pietro se nakon višemjesečnog izbivanja s mora upravo u Zadru vratio na regatno polje i pokušat će kvalificirati Italiju za OI. Čudne su ljudske sudbine, od posade koja je svakako trebala igrati za olimpijske medalje braća Sibello su spletom okolnosti sada u poziciji da je pitanje hoće li na OI uopće otići.