Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najveća izložba Goldonija do sada

06.05.2012. 22:00
Najveća izložba Goldonija do sada


U Muzeju antičkog stakla svečano je otvorena izložba „Staklene skulpture” autora Raoula Goldonija. Kako je istaknuo ravnatelj Muzeja dr. sc. Ivo Fadić riječ je o svojevrsnoj retrospektivnoj izložbi iz bogatog opusa staklenih skulptura našeg proslavljenog likovnog umjetnika iz prošlog stoljeća. Na otvaranju izložbe su, pored ravnatelja Fadića, sudjelovali akademik Tonko Maroević, Luka Goldoni i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Svečanost otvaranja svojim su gitarističkim nastupom uveličali Melita Ivković i Ivan Vihar, učitelji gitare u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.
Istaknuvši kako je neposredno prije otvaranja ove izložbe doznao kako u nas još nikad na jednom mjestu nije bio skupljen ovoliki dio Goldonijeva opusa, ravnatelj Fadić se zahvalio svim institucijama, privatnicima i obitelji Goldoni koji su ustupili staklene skulpture ovog velikana moderne hrvatske likovne scene za potrebe izložbe kojom je, pored ostalih događanja, Muzej antičkog stakla obilježio svoj treći rođendan. Gliptoteka HAZU, Muzej umjetnosti obrta u Zagrebu, Moderna galerija u Zagrebu, Galerija Branislav Dešković iz Bola na Braču posudili su Goldonijeve staklene skulpture za ovu izložbu.
– Program povezivanja antičkog i modernog stakla koji njeguje ovaj muzej smatram neophodnim. U toj vezi uloga i mjesto Raoula Goldonija su nezamijenjivi. Korpus staklenih skulptura čini značajnu dionicu bogatog stvaralačkog opsua Raoula Goldonija. Više je nego opravdano odgovarajući dio Goldonijeva djelovanja izložiti u zadarskom Muzeju antičkog stakla, te ga još jednom suočiti s tradicijom koju plodno nastavlja i modernistički obnavlja, a istodobno ponuditi publici, namjernicima iz naše zemlje i inozemstva, uvjerljiv primjer suvremenoga likovnog mišljenja i kongenijalnog korištenja discipline i medija što se diči milenijskim „dugim trajanjem”. Goldoni se s posebnim senzibilitetom i radnim ulogom posvetio obradi stakla. Nezavisno od motiva i od načina oblikovanja svi Goldonijevi stakleni kipovi svoju posebnost ostvaruju čistoćom i jasnoćom volumena, kromatskim akcentima i preljevima, no naročito svjetlosnim efektima usklađenima s linijom obrisa i gustoćom mase pojedinih radova, poručio je jučer s otvaranja izložbe kao i tekstom u njezinu katalogu akademik Maroević.
Gradonačelnik Vrančić je otvorivši izložbu čestitao treći rođendan djelatnicima Muzeja antičkog stakla za kojeg je istaknuo kako ima izniman utjecaj na kulturu Zadra, te kako izvrsno popularizira muzejsku djelatnost, umjetnost, a ističe se i svojim edukativnim programima.
– Muzej antičkog stakla na izvjestan je način djelovao poticajno i na rad ostalih muzeja u našem gradu stvarajući jedno pozitivno natjecateljsko ozračje među njima, što držim dobrim i korisnim, zaključio je Vrančić.
Na izložbi je predstavljeno ukupno 39 staklenih skulptura Raoula Goldonija (1919 – 1983), hrvatskog kipara, slikara, dizajnera i likovnog pedagoga.