Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvorena izložba “Saska u fokusu”

06.05.2012. 22:00
Otvorena izložba “Saska u fokusu”


U atriju Kneževe palače u Zadru danas je svečano otvorena izložba na temu sanacije urbanih cjelina, industrijske obnove, modernizacije malih obrta njemačke Savezne države Saske, pod nazivom “Saska u fokusu” u suorganizaciji s Gradom Zadrom i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj. Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš ovom se prigodom posebno zahvalila zadarskom gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću koji je predložio da se ova izložba postavi u atriju Kneževe palače, jer je upravo ovaj objekt, zbog svog stradanja u Domovinskom ratu, idealno mjesto za izložbu koja za temu ima obnovu.
Voditeljica Odjela za kulturu pri Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Daniela Scheetz naglasila je kako stanovnici Saske i Zadra imaju nešto zajedničko:– I jedni i drugi danas živimo u gradovima koji su prije 20 godina izgledali potpuno drugačije. Kroz tih dvadeset godina njemačkog jedinstva Saska se snažno razvila na svim područjima života, a ova izložba svjedoči o tom razvoju, ali i trudu stanovnika te europskoj solidarnosti koju će Hrvatska tek doživjeti kada postane punopravna članica Europske unije, rekla je Daniela Scheetz te dodala kako je ideja Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke da savezne države Sasku i Brandenburg poveže se Hrvatskom te joj pomognu u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Izložba je osim u Dresdenu, glavnom gradu Saske, dosad prikazana u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Vijetnamu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u Hrvatskoj je gostovala u Zagrebu i Vukovaru.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić, koji je i otvorio izložbu, rekao je kako su Zadar i Dresden imali sličnu sudbinu i u 2. svjetskom ratu, jer su oba grada bila potpuno srušena u bombardiranjima, a Zadar je potom u 90-ima pretrpio dodatna razaranja od kojih će se još godinama oporavljati.
– Nažalost, prostor Kneževe palače u kojoj danas otvaramo ovu izložbu također je jako stradao tijekom danonoćnog granatiranja Zadra u Domovinskom ratu, rekao je gradonačelnik te dodao kako se Grad Zadar raduje uspostavi suradnje sa saskim gradovima, jer jedni od drugih možemo puno naučiti.
Izložba “Saska u fokusu” nije tek “obična” izložba fotografija pored kojih ćete zastati minutu-dvije i pokušati odgonetnuti što je na njima. Naime, izložba je informativna i edukativna i upravo je to čini vrlo zanimljivom jer pokazuje određene objekte (kulturne spomenike, stambene zgrade, mostove i tvornice) te okoliš koji se isključivo zalaganjem i naporima lokalnog stanovništva i vlasti promjenio u mjesto ugodno za život i rekreaciju, koje danas posjećuje i na tisuće turista iz cijelog svijeta.
Na 21 panou fotografije su izložene po sistemu nekada/sada, uz detaljno objašnjenje na njemačkom i engleskom jeziku s tim da prijevod teksta možete dobiti na ulazu u izložbeni prostor.
Primjerice, tako možete vidjeti kako je nekada izgledalo mjesto gdje su se proizvodili trabanti, a kako izgleda danas kada su na njemu smješteni proizvodni pogoni vrhunskih njemačkih automobilskih marki, ili kako je sumorni kazališni prolaz u Görlitzu koji je nekada izgledao kao lokacija za snimanje horor filmova postao prekrasno mjesto za šetnju na kojem kafići mame prolaznike. Ižložba “Saska u fokusu” otvorena je do 17. svibnja.