Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Po Marijinom zagovoru pozvani na izgradnju sretnijeg života

06.05.2012. 22:00
Po Marijinom zagovoru pozvani na izgradnju sretnijeg života


U poniznosti i molitvi s Marijom čije ovdje danas ukazanje slavimo i uz Božji zagovor, svatko od nas ponaosob pozvan je da uz obraćenje i istinsko vjerovanje u evanđelje i u ljubavi izgrađuje ljepši, bolji i sretniji život za sebe i svoju obitelj, svoju Katoličku crkvu i našu nam domovinu Hrvatsku, kazao je uz ostalo don Šime Kevrić


Brojni vjernici Nina te hodočasnici iz okolnih župa ninskog dekanata ove su subote hodočastili na otočić Zečevo gdje je svečano proslavljena godišnjica ukazanja Gospe od Zečeva.
Polasku na otočić prethodilo je u ranim jutarnjim satima okupljanje u ninskoj prvostolnici sv. Anselma. Kratku molitvu održao je dekan ninskog dekanata don Božo Barišić. Vjernici i hodočasnici su se potom uz zvonjavu crkvenih zvona u procesiji uputili prema polazištu na Gospinom mulu. Kip Bogorodice ukrašen zavjetnim darovima nosili su Ante Glavan, Milan Mamić, Ivan Štulić Antin i Marko Zorić. Barjake su nosili Petar Glavan, Petar Ćurko i Boško Bakić, a sliku s likom Gospe od Zečeva nosila je Slavica Pekić, dok je križ na čelu ophoda nosio Marko Pijaca.
S mula su se sudionici blagdanskog slavlja svojim kaićima i brodicama s čudotvornim kipom Majke Božje Gospe od Zečeva otisnuli kroz morski tjesnac “Ninska usta” u smjeru otočića Zečevo. Oni hodočasnici koji nisu na raspolaganju imali plovila na put dugačak osam kilometara od Nina do otočića Zečevo krenuli su u ranim jutarnjim satima preko mjesta Vrsi i dalje preko morskog tjesnaca Prizda.
Nakon što su poslije napornog putovanja morem i kopnom stigli na odredište, vjernici i hodočasnici su se odmorili i okrijepili. Svetkovina je potom nastavljena euharistijskim slavljem. Homiliju je uz sudjelovanje dekana ninskog dekanata don Bože Barišića te svećenika Vrsi i Privlake don Borisa Pedića i don Darija Mataka održao donedavni ninski župnik don Šime Kevrić. Slavlje su svojim napjevima popratili pučki pjevači mješovitog Katedralnog župnog zbora “Sv. Marcela” pod vodstvom časne sestre Krešimire Zanki.
Obraćajući se okupljenima don Šime Kevrić je istaknuo nemjerljiv doprinos i ulogu Majke Marije u životu svakog vjernika, a posebno u životu obitelji.
– U poniznosti i molitvi s Marijom čije ovdje danas ukazanje slavimo, i uz Božji zagovor, svatko od nas ponaosob pozvan je da uz obraćenje i istinsko vjerovanje u evanđelje i u ljubavi izgrađuje ljepši, bolji i sretniji život za sebe i svoju obitelj, svoju Katoličku crkvu i našu nam domovinu Hrvatsku, kazao je uz ostalo don Šime Kevrić.
U sklopu liturgijskog slavlja upriličena je procesija uokolo svetišta Gospe od Zečeva. U skladu sa starim izvornim kršćanskim običajima vezanim za ovaj događaj svećenici su neposredno pred povratak u Nin obavili blagoslov mora te privezanih plovila u luci ispred drevne crkvice Gospe od Zečeva.


Predaja o utemeljenju svetišta Gospe od Zečeva




Predaja kaže da su u 13. stoljeću na otočiću Zečevo redovnici pustinjaci izgradili samostan i crkvu u čast Majke Božje koja je prema nazivu otočića nazvana Gospa od Zečeva. Početkom 16. stoljeća Turci su zapalili crkvu i samostan, pogubili redovnike i odnijeli sa sobom Gospin kip, koji je nedugo potom čudotvornim načinom vraćen u Nin.
Onodobni ninski biskup Juraj Divnić ponovno je dao sagraditi crkvicu u Gospinu čast utemeljivši blagdan Gospe od Zečeva nakon što se prema zapisima 5. svibnja 1516. godine Majka Božja u više navrata ukazala udovici pastirici Jeleni Grubišić iz Jasenova kod Vrsi, uputivši pritom poziv narodu na obraćenje, pokoru i post.
Jelena nije povjerovala u ono što je vidjela smatravši da sanja pa je tražila neku potvrdu ukazanja moleći ispred kipa.
Iznenada je kip proplakao. Suze koje su ronile iz očiju Gospina kipa vidjela je Jelena i mnogi vjernici i svećenici tog dana, a isto to vidješe i neki putnici. Uslijed tih čudotvornih prikazanja potvrđenih od mnogih svjedoka, tadašnja crkvena vlast prihvaća Gospina ukazanja. Brojna svjedočanstva navela su biskupa Divnića da utemelji blagdan, koji se uvijek slavi prvog ponedjeljka prije blagdana Uzašašća. Obilježava se velikim misnim slavljima u prvostolnici sv. Anselma, procesijskim ophodom, nošenjem kipa i zavjetnog cvijeća. Po povlačenju Turaka 1573. godine i obnove grada Nina, Gospin kip je 1587. godine sa Zečeva prenesen u kapelicu župne crkve.
 No, za spaljivanja i razaranja grada od strane Turaka 1646. godine, a po naredbi mletačkih vlasti, Bogorodičin se kip čuvao u Zadru. Sklapanjem mira s turskim osvajačima 1669. godine, u Nin se ponovno vratio biskup s kaptolom, a prvostolnica sv. Anselma obnovljena je 1673. godine te je u njezinu kapelu 1674. godine prenesen Gospin kip. Danas se Gospin kip čuva u kapeli župne crkve prvotno posvećenoj zaštitnici sv. Marceli. U pregrađenom dijelu kapele uređena je crkvena riznica zlato i srebro grada Nina, gdje se čuvaju slika s prikazom ukazanja, prsten pape Pija II., Judin srebrnjak, relikvije ninskih nebeskih zaštitnika svetih Anselma, Marcele i Ambroza, zavjetni darovi te drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti.