Prvi put pristupili stolu Kruha Božjeg

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Prvopričesnici župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži

Bogu je moguće sve. Često puta mislimo da ne možemo nešto ostvariti. Sigurno je da ne možemo svojim snagama, ali možemo njegovom snagom, kazao je don Anđelko Buljat u propovijedi tijekom euharistijskog slavlja u zadarskoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži. Tada je sakrament prve svete pričesti primilo 90 djece. Propovjednik je istaknuo Kristove riječi: "Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa." Prvopričesnike je pozvao na čuvanje Božje Riječi kako bi imali pravi život i donosili mnogo roda, imajući na pameti Kristovu rečenicu iz evanđelja: "Ostanite u meni i ja u vama."     

- Koliko je važno da ste postali kršćani i Kristovi učenici po krštenju, toliko je potrebno to i ostati. Zato ste pozvani čuvati njegovu riječ u srcu i ono što ste čuli od svojih vjeroučitelja na vjeronauku, ono što slušate na propovijedi u crkvi, što vam govore vaši roditelji. Važno je sve ono što je loše i grešno odbijati i boriti se protiv grijeha. To ćete postići svakodnevnom molitvom, redovitim pohađanjem svete mise, dolaskom na vjeronauk, jer ćete onda moći još više rasti, još više ćete spoznati koja je veličina Božja, kao i njegova neizmjerna ljubav prema vama. Bog te neće ostaviti, a nemoj ni ti ostaviti njega. Sigurno ćeš prolaziti kroz kušnje, poteškoće i probleme, ali s Bogom ćeš moći to rješavati. Vjerovati i ljubiti su dva temelja koji bi kršćani, kao i vi prvopričesnici, trebali živjeti, riječi su don Anđelka.

- Dragi roditelji, budite čuvari svoje djece i svjedoci vjere. Ne bojte se govoriti im, a također i ukazivati na njihove slabosti, jer ako to ne činite, oni će trpjeti. I zato je vrijedna svaka vaša riječ koju ispravno upućujete svojoj djeci. Uvijek pazite na njih, gledajući u kakvom su društvu, gdje najviše borave. Neka idu redovito u crkvu gdje se naviješta Božja Riječ. Ona treba biti putokaz njima, kao i vama roditeljima, naveo je župnik Belafuže istaknuvši važnost sudjelovanja cijele obitelji na nedjeljnoj svetoj misi.

- To je Dan Gospodnji, ali i naš dan kada Bog na poseban način govori nama i kada nam daje istinsku riječ za naš život, kaže don Anđelko potaknuvši na traženje pravog svjetla Isusa Krista koje rasvjetljuje svakog čovjeka.

- Isus je rekao za sebe: "Ja sam svjetlost svijeta." Nosite svjetlo vjere i ljubavi drugima, poruka je svete mise.

 Djecu je za sakrament prve svete pričesti pripremala s. Renata Piličić. Od srijede 2. do petka 4. svibnja za roditelje prvopričesnika organizirana je duhovna obnova uz svete mise i propovijedi s poukama o odgoju djece i vrijednim mislima o veličini euharistije i pričesti kad se živi Krist uprisutnjuje u bijeloj hostiji. Bila je i mogućnost za svetu ispovijed.

 Prvopričesnici župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži: Marija Bašić, Dario Bogdanić, Paula Bučić, Fani Čeović, Antonio Čulina, Jakov Čulina, Marijan Dedaj, Ivana Dokoza, Oliver Gojković, Paško Golubović, Željka Iličić, Ines Jadrijev, Marko Kokić, Nina Komać, Antonio Kovačević, Nino Kraljev, Teo Maras, Marija Mavra, Luka Maruna, Luka Mijić, Angela Mirčeta, Paula Mazić, Ante Pantalon, Dina Peričić, Roko Profaca, Vito Profaca, Andrija Punoš, Niko Radovčić, Lucija Rudež, Hana Ružić, Ana Sarić, Marija Sutlović, Sara Šandrić, Nika Šarlija, Santana Škifić, Pia Špralja, Matej Štavun, Paola Tamburin, Josip Vučetić, Mia Žuvela, Laura Milovac, Mia Alavanja, Martina Bačić, Mirta Bačić, Andrija Barin, Antonela Baroš, Lea Bašić, Roko Bašić, Petra Brkljača, Ivan Buconjić, Roberto Čakarun, Ema Čolak, Fabian Ćosić, Duje Ćurković, Karlo Dunatov, Hana Gjergja, Lovro Gobin, Sara Grbeša, Din Hadžić, Josipa Hromin, Mate Ikić, Bruno Jakičević, Domagoj Jakšić, Angelo Kovačević, Zara Kulušić, Lovre Lukić, Lucijan Lukin, Šime Ljutić, Nino Mandić, Iva Milovac, Daniel Nikolić, Ema Pinčić, Domagoj Ante Radas, Anđela Skroče, Vito Stanin, Josip Šare, Jure Šikić, Luka Titulić, Sara Troskot, Ivan Validžić, Jakov Anton Vasilj, Mario Vicencinović, Ivo Viduka, Nika Vučetić, Gabrijela Vukić, Donat Zubčić, Paula Žagar, Ella Utković, Ivana Bučić, Antonio Vukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)