Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radimo najljepši posao na svijetu!

Autor: Ljiljana Jurjević

06.05.2013. 22:00
Radimo najljepši posao na svijetu!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Ovo je, zaista najljepši posao koji sam ikada htjela raditi. Kad se rodi zdravo dijete i kada ga dadeš majci u naručje, iako sam to toliko put napravila, uvijek se naježim i uvijek je to neopisivo dobar osjećaj koji proživljavaš svaki put kao da je prvi – vms. Marija Jurjević, glavna sestra rađaonice
Lijepo je raditi u rodilištu, donositi novi život na svijet. To vam je najljepši posao na svijetu, uglas nam rekoše zadarske primalje Jelena Knez, Ivana Saraga, Marija Jurjević i Slavica Kokić, u nedjelju, na Međunarodni dan primalja. Posjetili smo ih na njihovom radnom mjestu, Odjelu neonatologije zadarske Opće bolnice. Na odjelu je bilo i 12 tek rođenih beba, njihovih majki, a u tijeku su bili i posjeti, pa su i ponosni očevi došli obići svoje supruge i tek rođene sinove i kćeri. Odjel neonatologije je najljepši odjel u bolnici, a primalje su svakoj rodilji posebne osobe, one koje im pomažu na svijet donijeti ono što je u životu najdragocjenije – njihovo dijete.
A koliko je djece nakon rođenja u zadarskom rodilištu odnjegovala primalja Slavica Kokić, koju od milja na Odjelu svi zovu Koka, ne zna ni ona sama. Već 30 godina Koka s istim onim žarom i ljubavlju kojom je krenula u ovo zvanje, što je više od zanimanja, i danas se raduje svakom novom porodu, svakom djetetu, curici ili dječaku, svejedno. Radost koju, nakon bolnog poroda, s novorođenčetom u ruci podijeli s majkom djeteta, neizreciva je. Sestra Koka uskoro će biti i ponosna vlasnica “Bijelog srca” koje se svake godine dodjeljuje posebnim medicinskim sestrama. A simbol bijelog srca označava brižnost, znanje i humanost koji okružuju rad i duh sestrinstva. Oblik srca ukazuje na humanost i središnje mjesto koje sestrinstvo i medicinske sestre imaju u kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. A toga u zadarskom rodilištu ne nedostaje.
S porukom na globalnoj razini “Svijet treba primalje više nego ikad” ukazuje se potreba za vještim i educiranim primaljama kako bi se trudnicama, rodiljama i dojiljama pružila kvalitetna skrb.
Godišnje se na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju zadarske Opće bolnice obavi oko 1.700 poroda, 1.500 operativnih zahvata te 10.000 ambulantnih pregleda. Zadarsko rodilište je 1998. godine ispunilo uvjete za priznanje “Rodilište prijatelj djece” u okviru UNICEF-ova programa. U rodilištu se osigurava i boravak novorođenčadi uz majku “Rooming in” te promiče dojenje kao najbolji način prehrane novorođenčadi.
Dok smo odlazili iz zadarskog rodilišta na svijet je upravo došla jedna curica. Dobrodošla malena!