Vezivanje pojasa spašava život

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U dvorištu Autokluba Zadar jučer je izložen simulator prevrtanja. Kako je rekao Damir Novak, voditelj Odjela prometne preventive Hrvatskog auto kluba riječ je o svojevrsnoj replici Opela Corse koja simulira prevrtanje automobila na cesti.

- Sve to radimo kako bismo promovirali važnost korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima. Naime, svi oni koje to zanima, mogu isprobati okretanje za 360 stupnjeva i sigurnosni učinak pojaseva, rekao je Damir Novak.

U Hrvatskoj je u 2012. u automobilima poginulo 215 osoba, a od tog broja 88 njih ili 41% nije koristilo sigurnosni pojas. Šansa da se pogine u automobilskoj nesreći je deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas. Taj podatak je izuzetno alarmantan, budući da je za nevezivanje zapriječena kazna u iznosu 500 kuna. No statistički podaci govore kako se većina vozača pridržava pravila o „vezivanju". Dijelom tome pridonose i ovakve akcije HAK-a koje se provode u svim srednjim školama u Hrvatskoj. Tako će danas simulator biti izložen ispred Strukovne škole Vice Vlatkovića, a sutradan simulator nastavlja putovanje prema Benkovcu i Biogradu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno