Crno brdo vlasnik mora ukloniti do kraja godine!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pronašlo je rješenje za tzv. Crno brdo u Biljanima Donjim pa će nakon pet godina mještani tog, ali i okolnih mjesta, konačno moći odahnuti.

Inspekcija zaštite okoliša je 31. ožujka donijela rješenje kojim je tvrtki MLM Group-Zagreb d.o.o. naređeno uklanjanje otpada sa spomenute lokacije. Vlasniku tvrtke u istom je rješenju izrijekom naređeno da u roku od 60 dana započne s uklanjanjem predmetnog otpada, a rok za dovršenje radova, odnosno uklanjanje kompletnog otpada određen mu završno s 31. prosincem ove godine.

Inspekcija je takvo rješenje donijela nakon što je 11. ožujka proveden inspekcijski nadzor na lokaciji u Biljanima Donjim. Tamo je u razdoblju od svibnja 2010. godine pa do veljače 2011. godine kamionima iz Šibenika svakodnevno dopreman kameni agregat koji je nastao obradom troske u Tvornici elektroda i ferometala d.d. iz Šibenika, takozvanoj Crnici. U vrlo kratko vrijeme naveženi otpad izmijenio je izgled okoliša, a problemi stanovništva u neposrednoj blizini započeli su s prvim vjetrovima koji su crni prah raznosili uokolo. Provedene su brojne analize koje nikako nisu išle u korist Ravnokotarcima jer su pokazivale kako tu odloženi crni prah nije štetan za zdravlje ljudi, a vlasnik je istovremeno koristio sve zakonske mogućnosti da što dulje sirovinu, koju je planirao prodati za građevinski materijal, zadrži na toj lokaciji.

- S obzirom na to da se sveukupna količina od oko 140.000 tona materijala i dalje nalazi na toj lokaciji, da predmetni materijal nije korišten u građevinarstvu, niti je direktor tvrtke MLM Group-Zagreb d.o.o. Inspekciji predočio dokumentaciju o eventualnom postojanju tržišta ili potražnji tog materijala, utvrđeno je da se radi o otpadu. Sukladno tomu, 31. ožujka je doneseno Rješenje kojim se tvrtki MLM Group-Zagreb d.o.o. nalaže njegovo uklanjanje, potvrdila nam je Zorana Deljanin iz samostalne službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dodajući kako će već s prvim danom isteka roka za početak radova Inspekcija zasigurno izići na teren i provjeriti izvršava li vlasnik MLM-a obaveze pa i poduzeti određene mjere ukoliko se ukaže potreba za intervencijom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno